Pátek, 29. března 2024

Do přírody se vrátila želva, která pomohla zachránit svůj poddruh

Do přírody se vrátila želva, která pomohla zachránit svůj poddruh

Do volné přírody na jednom z Galapážských ostrovů vypustili ekvádorští ochranáři patnáct samců želv sloních, kteří v uplynulých desítkách let pomáhali se záchranou svého druhu. Byl mezi nimi i více než stoletý Diego, jemuž je připisován hlavní podíl na záchraně poddruhu chelonoidis nigra hoodensis, informovala dnes agentura Reuters.

Patnáct želvích samců se zúčastnilo rozmnožovacího programu na ostrově Santa Cruz. Úsilí ochranářů bylo úspěšné a od 60. let minulého století se v programu podařilo zplodit přes 2000 želvích potomků. Diegův sexuální apetit přitom hrál zásadní roli, protože podle odhadů se jen jemu podařilo zplodit na 800 potomků.

Program na počátku tohoto roku skončil, a Diega proto v pondělí vypustili do volné přírody na rodném ostrově Espaňola, který je stejně jako Santa Cruz součástí Galapág. Připojil se k 2000 jedincům tamní želví populace, která podle zoologů ze 40 procent nese jeho geny.

Diego nyní váží asi 80 kilogramů, měří 90 centimetrů na délku a 1,5 metru na výšku.

"Patnáct želv z Espaňoly včetně Diega se vrací domů po desítkách let rozmnožování v zajetí, kterým zachránili svůj druh před vymřením. Jejich ostrov je přijímá s otevřenou náručí," uvedl na twitteru ekvádorský ministr životního prostředí Paulo Poaňo Andrade.

Správa Galapážského národního parku má za to, že Diego byl odchycen před 80 lety vědeckou expedicí. Poté byl nějaký čas v zoologické zahradě v kalifornském San Diegu. Ještě před 50 lety žili na Espaňole pouze dva samci a 12 samiček jeho poddruhu chelonoidis nigra hoodensis, jinde tyto vzácné želvy nežijí.

Galapágy, které leží 900 kilometrů západně od Ekvádoru, jsou pro svou jedinečnou faunu a floru zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. V roce 1835 na ostrovech strávil šest týdnů pozorováním živočichů britský přírodovědec Charles Darwin. Zřejmě právě na základě výsledků těchto pozorování uspořádal svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejíž hlavní hybnou silou je přírodní výběr.

Původně bylo na Galapágách 14 poddruhů želv sloních. Dva poddruhy již vyhynuly. Naposledy v roce 2012 uhynul poslední zástupce poddruhu chelonoidis nigra abingdonii (želva sloní pintská), který nesl jméno Osamělý George. Ekvádorští vědci ale později objevili v kráteru jedné z galapážských sopek několik míšenců, kteří nesou shodnou DNA s želvou jako Osamělý George.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů