Pátek, 29. března 2024

V Ropákovi roku je 12 nominací

V Ropákovi roku je 12 nominací

Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.

Návrhy lidé mohli posílat do 12. června. Titul Ropáka roku 2019 může získat například generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák, a to za zodpovědnost při vypracováni studie o vlivu zvýšení hladiny Nových Mlýnů o 35 centimetrů na životní prostředí. Za podporu výstavby jezu u Děčína mají nominaci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) nebo předseda představenstva společnosti Vodní cesty Jan Skalický.

Nominováni byli například i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálova (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nebo hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

V anketě Zelená perla má nejvíce výroků, a to čtyři, předseda vlády Andrej Babiš (ANO), po dvou výrocích ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, také jednatel firmy Evropská vodní doprava-sped Lukáš Hradský a předseda představenstva společnosti Vodní cesty Skalický.

O Ropákovi a Zelené perle rozhoduje komise, která má 103 členů. Loni cenu Ropák roku dostal za rok 2018 právě Jan Skalický, mimo jiné za prosazování výstavby plavebního kanálu u Přelouče. Zelenou perlu za antiekologický výrok za rok 2018 získal poslanec Jaroslav Foldyna (dříve ČSSD, nyní za SPD), a to za slova o slovenském vodním díle Gabčíkovo. V projevu na podporu výstavby jezu u Děčína v Poslanecké sněmovně uvedl: "Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů