Úterý, 19. března 2024

V Mostě je nová technologie na úplné zpracování odpadu

V Mostě je nová technologie na úplné zpracování odpadu

Česká společnost vyvinula technologii, která zpracuje odpad na původní suroviny, ze kterých byl jeho obsah vyroben. Jedno ze zařízení funguje na Mostecku, další dvě jsou v zahraničí. Společnost s desítkou odborníků se vývoji za desítky milionů korun věnovala osm let. ČTK to řekl Miroslav Šilhan, ředitel společnosti LOGeco.

Technologie funguje na bázi katalytické depolymerizace, tedy procesu, při němž se odpad smíchá s chemikáliemi a katalyzátory a způsobí rozklad na původní suroviny, ze kterých byl obsah odpadu vyroben, popsal proces ČTK vedoucí vývoje Michal Halko. "Proces podporujeme teplotou, mícháním a získáme z plastů styren, benzen, etylstyren, což jsou látky, ze kterých se dají znovu vyrobit ethylen, polyethylen, propan," uvedl vývojář. Stroj podle něj umí zpracovat třeba komunální odpad, to znamená, že si stroj poradí i s netříděnou surovinou a zpracuje ji na jednotlivé složky.

Proces tak vytvoří látky, z nichž se dají vyrobit věci, které šly do stroje ve formě odpadu. "Cílem toho všeho je, že z odpadu děláte produkt. Ostatní technologie vytváří z odpadu produkt a odpad, ale tato technologie vrací suroviny, které vyrobil člověk, třeba kelímek, do původní podoby," uvedl Šilhan.

Technologie je určena městům, státům či firmám. Mohou být ve třech formách různých velikostí a jejich výroba včetně odvozu a instalace stojí od jednotek milionů do desítek milionů korun. Stroj mohou obsluhovat pouze dva lidé v jedné směně, kdy stroj za den zpracuje 15 tun odpadu.

Na výrobě se podílí několik předních českých i slovenských firem, mezi nimi jsou také Třinecké železárny na Těšínsku. Zatím existují tři stroje, dva jsou v zahraničí, kam chce Šilhan produkci primárně směřovat.

Technologie je podle ředitele zcela bezpečná a ze stroje vycházejí pouze páry a teplý vzduch. Životnost stroje je zhruba 25 let, poté se musí vyměnit jeden ze tří generátorů, v nichž se odpad přetváří na jednotlivé složky.

Do stroje nesmí podle zákona přijít kafilerní a infekční odpad. Nezpracuje například železo či písek. "Pouze organické suroviny," upřesnil Halko.

Tereza Sajdlová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů