Úterý, 19. března 2024

Statistiky udržitelného rozvoje ČEZ přehledně a na jednom místě: za rok 2019 snížil ČEZ emisní intenzitu výroby o 6,7 %, klesly i celkové emise

Statistiky udržitelného rozvoje ČEZ přehledně a na jednom místě: za rok 2019 snížil ČEZ emisní intenzitu výroby o 6,7 %, klesly i celkové emise

Ačkoliv Skupina ČEZ loni dodala více energie než v předchozím roce, vyráběla ji úsporněji a šetrněji k životnímu prostředí. Dokládají to meziročně nižší hodnoty celkových emisí, uhlíkové intenzity výrobních zdrojů, vlastní spotřeby energií či pitné vody. Naopak rekordní byl počet firemních dobrovolníků nebo zaměstnanecká sbírka na pomoc potřebným. Čerstvě vydaná zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2019 ukazuje, jak se Skupině ČEZ daří naplňovat globální cíle vyhlášené Organizací spojených národů pro rok 2030.

Souhrnná zpráva mapuje podrobně přes sto deset ukazatelů podle mezinárodní metodiky GRI. Ty kromě čistě energetických parametrů sledují například i zaměstnanecká a sociální témata, protikorupční opatření, vztahy s dodavateli, péči o zákazníky, nebo ekologické dopady. Podrobné údaje umožňují nejen srovnávat firmy z oboru mezi sebou, ale také sledovat, jak se jim daří v čase parametry zlepšovat.

Jednou z nejsledovanějších oblastí v rámci udržitelného rozvoje jsou emise. V roce 2019 Skupina ČEZ snížila svou emisní intenzitu CO2 na vyrobenou elektřinu o 6,7 %, celkové přímé emise CO2 klesly meziročně o téměř 440 000 tun. K významnému snížení došlo také u emisí SO2 (o 18,2 %) a NOx (7,3 %). Dařilo se i snižovat vlastní spotřebu energie či pitné vody, naopak velký kus práce odvedla Skupina na zvýšení efektivity výroby.

,,Rok 2019 byl rokem klimatu. Skupina ČEZ podniká kroky ke snížení svých emisí dlouhodobě, vnímáme ale, že klimatická opatření jsou sice důležitým, ale stále jen jedním z mnoha dílů potřebných pro to, aby se svět rozvíjel udržitelně. Proto veškerou naši činnost analyzujeme komplexně z pohledu udržitelných cílů OSN," uvedla Michaela Chaloupková, členka představenstva ČEZ a leader udržitelného rozvoje Skupiny.

Celkem se na Skupinu ČEZ vztahuje 14 ze 17 globálních cílů OSN. Mezi ně patří mimo jiné i kvalitní vzdělání, důstojná práce, udržitelná města a obce, nebo ochrana života ve vodě a na souši. Skupina ČEZ například loni investovala do vzdělávání a školení zaměstnanců přes 623 tisíc hodin, o třetinu více než v roce 2018. V rámci moderních energetických služeb (ESCO) ČEZ významně podporuje instalaci fotovoltaických elektráren, baterií a tepelných čerpadel nejen v domácnostech, ale i ve firmách nebo ve veřejných budovách, jako jsou školy, nemocnice, radnice, sportovní areály apod. Podílí se na renovaci energetického hospodářství, modernizuje osvětlení a vytápění. Projekty komplexních energetických úspor (EPC) pomohou ušetřit každý rok 35 tisíc tun CO2.

Skupina ČEZ se také významně angažuje v záchraně ohrožených druhů zvířat. Například její výrobní provozy lze považovat za největší hnízdiště sokola stěhovavého. V celé České republice je sledováno jen cca 90 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. Sedm z nich přitom pravidelně hnízdí na komínech a chladicích věžích ČEZ a v letech 2011-2019 vyvedlo celkem 84 mláďat.

Odpovědné podnikání hraje v posuzování hodnoty společností čím dál důležitější roli. Zabývají se jím akcionáři, finanční investoři, obchodní partneři i široká veřejnost. Kromě tradičních hospodářských výsledků tak čím dál více firem reportuje i plnění aktivit a cílů v rámci udržitelnosti. Do v pořadí již čtvrté zprávy o udržitelném rozvoji podle mezinárodní metodiky GRI přispělo 208 společností v rámci Skupiny z České republiky i ze zahraničí.

Zprávu o udržitelném rozvoji za rok 2019 si můžete pročíst ZDE.

Alice Horáková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů