Úterý, 19. března 2024

Ministr Brabec na Vysočině otevřel nový Dům přírody v CHKO Žďárské vrchy a navštívil lokalitu uvažované nádrže Stržský potok

Ministr Brabec na Vysočině otevřel nový Dům přírody v CHKO Žďárské vrchy a navštívil lokalitu uvažované nádrže Stržský potok

Ministr Richard Brabec a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc dnes společně slavnostně zahájili provoz již devátého Domu přírody. Toto návštěvnické středisko v Krátké u Sněžného se veřejnosti plně otevře na začátku letních prázdnin.

,,Dům přírody návštěvníkům nenabídne jen expozici, ale také ekovýchovné programy, prezentace regionálních produktů a tradičních řemesel, přednášky, výlety, výstavy, projekce a tvůrčí dílny - a to jak pro veřejnost, tak i pro školy. Těší mne, že ochrana přírody se neuzavírá sama do sebe, ale pomáhá posilovat vztah místních obyvatel ke krajině, kde žijí. Podobné projekty jako dnes otevřený Dům přírody Žďárských vrchů přispívají k rozvoji šetrného turismu v chráněných územích po celé ČR," prozrazuje ministr Richard Brabec.

Dům přírody Žďárských vrchů se otevírá v roce, kdy zdejší chráněná krajinná oblast slaví padesát let od svého vzniku. Památkově chráněný statek a stodola byly upraveny v tradičním duchu - střecha z modřínového šindele, vápenné omítky či dřevěné a cihlové podlahy. V přízemí vznikla trvalá expozice ,,Proměny krajiny", podkroví je přizpůsobeno ke vzdělávání a ekologické výchově. Ve venkovní části je vybudována venkovská zahrada s nově založeným sadem z ovocných odrůd stromů. O přírodě Žďárských vrchů byl také natočen 3D film, desítka videospotů a animací [1]. Provozovatelem Domu přírody bude Český svaz ochránců přírody Kněžice ve spolupráci s Chaloupky o.p.s.

,,Otevření Domu přírody Žďárských vrchů je součástí iniciativy Pojďte s námi do přírody [2], kterou jsme letos zahájili. Návštěvníkům chceme představit území nejrůznějšího charakteru ilustrující rozmanitost naší přírody. Chceme, aby se také dozvěděli, co dělat proto, aby taková zůstala i v budoucnu," doplňuje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Cílem programu Dům přírody realizovaným AOPK ČR je ve vybraných chráněných územích vybudovat po vzoru jiných evropských států síť moderních návštěvnických středisek [3].

Ministr životního prostředí navštívil na Žďársku také lokalitu Stržský potok, která je jedním z míst navržených Ministerstvem zemědělství na zápis do generelu budoucích vodních nádrží, kde dochází ke střetu s ochranou přírody a krajiny. Navrhovaná nádrž zasahuje do území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a její výstavba by mohla poškodit zdejší kulturní krajinu s významným zastoupením přirozených ekosystémů, stejně jako Evropsky významnou lokalitu Louky u Černého Lesa. ,,S ministrem Tomanem jsme se domluvili, že o všech lokalitách navrhovaných v generelu rozhodneme do konce června" říká ministr Brabec.

Ten také předal zástupcům dvou obcí na Vysočině rozhodnutí o dotaci, v případě obce Sklené na navýšení kapacity místní kořenové čistírny odpadních vod a v obci Vepřová předal rozhodnutí o dotaci na posílení rekonstrukci vodárenské soustavy. Díky ní bude v obci vybudován nový hydrogeologický vrt, který bude přes stávající vodojem napojen na vodovodní soustavu obce.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů