Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 3/2020: Veganství

Sedmá generace 3/2020: Veganství

Přikláníme se masově k veganství? Měly by se vegansky stravovat i děti a těhotné ženy? Oblíbíme si laboratorní maso? Jak ne/máme létat? Žijeme v antropocénu? Jsme ve válce s koronavirem? Vyjde třetí pokus o soužití s bobry? Proč Trash Hero baví uklízet svět? Je vidět světlo na konci meliorační trubky? Jaký odkaz zanechal Otakar Leiský? Kdy být občansky neposlušní? Jak hovořit ke světu? Odcházíme? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu nového čísla se věnujeme různým aspektům bezmasého stravování. Žaneta Gregorová přibližuje, do jaké míry přecházíme u nás i ve světě na veganství, Pavel Houdek rozebírá pozitivní i negativní vlivy veganství na životní prostředí, Adéla Fischerová podotýká, že méně masa se zpravidla rovná více přírody, Veronika Charvátová zpovídá lékařku a veganku Radanu Dymáčkovou na téma zdravotních mýtů o veganství, Jan Klika vyzvídá, v jakém stadiu se nachází boom laboratorního masa a Anna Kučerová radí, jak efektivně komunikovat s všežravci.

V nových seriálech sledujeme nástup antropocénu a složitou tematiku letecké dopravy. Dále se vydáváme po stopách bobrů, analyzujeme mediální prezentaci pandemie, přibližujeme krajinu poškozující meliorace, vzpomínáme na pozoruhodný život a dílo ochranáře Otakara ,,Ralfa" Leiského, přinášíme rozhovory s ex-ombudsmanskou Annou Šabatovou, zástupci Trash Hero Janem a Monikou Barešovými a indickým doktorandem Abhijitem Bansondem.

V Kulturní zahradě navazujeme dialog s přírodou, hledáme novou spiritualitu, rozebíráme knihu Odchádzame? Theodora Münze, knižní rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu a dokumentární film Happy Farmers. Nechybí tradiční sloupky Bioastrologické rozhovory, Terrapie a La Lupa. Vydání doplňujeme přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Bezcovidové a bezmasé léto přeje redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů