Středa, 24. dubna 2024

Nová měřicí technika poskytne přesnější data o ovzduší v Olomouci

Nová měřicí technika poskytne přesnější data o ovzduší v Olomouci

Přesnější data o kvalitě ovzduší v Olomouci získají odborníci díky nové měřicí technice, která byla instalována v areálu Střední školy polytechnické v těsném sousedství frekventované silnice vedoucí po Velkomoravské ulici. Citlivé přístroje pomohou vědcům lépe analyzovat data a zjistit, jaké zdroje znečištění kvalitu ovzduší v Olomouci ovlivňují. ČTK to dnes sdělil primátor Mirek Žbánek (ANO).

Na projektu spolupracuje Olomouc s Českým hydrometeorologickým ústavem. "Město Olomouc mělo o spolupráci na tomto projektu velký zájem. Pokud chceme občanům zajistit kvalitnější ovzduší, musíme nejdřív co nejpodrobněji vědět, co přesně se podílí na jeho znečišťování. S takovými daty pak můžeme dále účinně pracovat," uvedl Žbánek.

Olomouc je zapojena spolu s městy Hradec Králové a Brno do výzkumného projektu TAČR - TITSMZP704, díky němuž mají vědci zjistit, jakou měrou se na celkovém znečištění ovzduší podílejí různé zdroje emisí z průmyslu, dopravy či vytápění domácností. Na kvalitu ovzduší v Olomouci mohou mít vliv i vzdálené zdroje znečištění v zahraničí, což je hlavně případ částic polétavého prachu.

"Částice, zachycené na filtrech, budou naši odborníci zkoumat i za pomocí elektronového mikroskopu. Dají se tak získat data o typu a původu takových částic. Výsledky pak pomohou k vytvoření komplexního modelu původu znečištění ovzduší," uvedla vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ Blanka Krejčí.

"Výsledky měření a odborných analýz můžeme v budoucnu použít jako argument při jednání se státem například o vyloučení kamionové dopravy z Velkomoravské ulice nebo při snaze urychlit výstavbu východní tangenty," podotkl Žbánek.

Kvalita ovzduší v Olomouci se ve Velkomoravské ulici měří 26 let, funguje tam stálá stanice. Vedle byl nyní umístěn měřicí vůz i sestava odběrových zařízení. Měřicí vůz se na území Olomouce zdrží po dvě tříměsíční období. Odborníci potřebují získat údaje za letní i za zimní sezonu. "Souhrnné výsledky budou známy někdy ve druhé polovině roku 2021," dodala Krejčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů