Úterý, 19. března 2024

Elektrowin recykluje s hasiči už desátým rokem, nově pro ně připravil Recykloligu

Elektrowin recykluje s hasiči už desátým rokem, nově pro ně připravil Recykloligu

Více než 1600 sborů dobrovolných hasičů (SDH) se už zaregistrovalo do projektu Recyklujte s hasiči, jehož spuštění před 10 lety, v roce 2011, inicioval kolektivní systém Elektrowin. Ten nyní pro hasiče v rámci projektu nachystal novou soutěž s názvem Recykloliga.

,,V každém měsíci počínaje červencem a konče prosincem 2020 můžete za realizovaný sběr vysloužilého elektra získat jeden soutěžní los, který bude vložen do elektronického osudí, a při troše štěstí vyhrajete peněžitou cenu, která bude zaslána na účet vašeho sboru," vzkazuje Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s.

Hrát se bude o 20 výher v celkové hodnotě 34 000 korun. Prvních 10 bude vylosováno v říjnu 2020 za období červenec-září, druhá polovina v lednu 2021 za období od listopadu do prosince. Připravena je ale ještě cena pro Super vítěze, ta bude mít hodnotu 10 000 Kč. I ta se bude losovat v lednu příštího roku.

,,Podmínkou účasti v soutěži je uskutečnění alespoň jednoho řádného svozu elektroodpadu v měsíci podle podmínek programu Recyklujte s hasiči," upozorňuje Tvrzník. Zjednodušeně to znamená, že SDH zorganizuje sběrnou akci a za sesbírané elektrospotřebiče dostane finanční odměnu. Případná výhra v Recyklolize je bonusem navíc.

TIP: Sběrná místa projektu Recyklujeme s hasiči najdete nově na webu a v aplikaci www.KAMsNIM.cz

Za 10 let fungování projektu se s pomocí dobrovolných hasičů podařilo vysbírat celkem 22 200 tun starého elektra. V průměru to představuje 15,7 tuny na každý aktivní sbor.

Nejvíc se v průměru sbírá v Olomouckém kraji, v těsném závěsu pak v kraji Karlovarském. V absolutních číslech vede Středočeský kraj se sběrem 4134 tun. Znamená to, že středočeští dobrovolní hasiči se postarali o 18,6 % veškerého elektra vysbíraného v rámci projektu.

,,Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu," připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Elektrowin aktivní sbory od začátku finančně podporoval. Od startu projektu do konce roku 2019 bylo na odměnách hasičům vyplaceno téměř 35 milionů korun. Každý ze sborů, které se nejen zaregistrovaly, ale také skutečně pomohly sbírat staré elektro, tak získal v průměru 24 652 korun. Ty mohl využít na svou další činnost.

Zdroj: Elektrowin, redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů