Pátek, 29. března 2024

Plovoucí jaderná elektrárna začala vyrábět kromě elektřiny také teplo

Plovoucí jaderná elektrárna začala vyrábět kromě elektřiny také teplo

Červenec 2020 se stal přelomovým pro plovoucí jadernou elektrárnu Akademik Lomonosov: začala zásobovat tepelnou energií první čtvrť ve městě Pevek v Čukotském autonomním okruhu.

,,Až doteď plovoucí jaderná elektrárna zásobovala město pouze elektrickou energií. Dnes zahájila výrobu i druhého produktu - vedle elektrické energie začala vyrábět i energii tepelnou. V této souvislosti bych rád připomněl, že Akademik Lomonosov je od začátku určen pro postupnou náhradu Čaunské tepelné elektrárny, která byla uvedena do provozu už velmi dávno, v roce 1944," okomentoval zahájení výroby Vitalij Trutnev, ředitel společnosti Koncern Rosenergoatom, a. s., který je dceřinou strukturou ruské státní jaderné korporace Rosatom.

Po připojení k elektrárně první městské části (v územním plánu má číslo 5) byla tato převedena na takzvaný ,,uzavřený systém" zásobování vodou. To je velká změna oproti dosavadní praxi v Peveku, kde zatím rozvody fungovaly tak, že horká voda do bytových domů přicházela přímo z tepelných sítí. Typickým nedostatkem takových systémů je skutečnost, že v případě výpadku topení přestanou i dodávky teplé (pitné i užitkové) vody.

Připojování ostatních městských čtvrtí k plovoucí JE bude probíhat postupně podle připravenosti místních rozvodných sítí. Nicméně Akademik Lomonosov by měl zcela nahradit dosluhující kapacity Čaunské tepelné elektrárny už v nejbližší době.

Stojí rovněž za připomenutí, že plovoucí jaderná elektrárna byla poprvé uvedena do komerčního provozu 22. května tohoto roku, a stala se tak 11. v pořadí fungující jadernou elektrárnou v Rusku. Také je nejseverněji umístěným objektem tohoto druhu na světě. Za dobu svého provozu vyrobila více než 57 mil. kWh elektrické energie.

Elektrický výkon plovoucí jaderné elektrárny činí 70 MWatt, tepelný - až 50 Gcal/hod.

V současnosti Akademik Lomonosov pokrývá přibližně 30% potřeb Čaun-Bilibinského energetického uzlu. V budoucnu by měla postupně zajistit nejprve celou spotřebu města Pevek a později i většiny Čukotského regionu, kde si rostoucí ekonomika vyžaduje stále více elektřiny.

Zdroj: Essential Communication

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů