Sobota, 20. dubna 2024

Ministři EU jednali o prioritách německého předsednictví

Ministři EU jednali o prioritách německého předsednictví

Ministři životního prostředí členských států EU se 13.-14. července zúčastnili neformální videokonference, organizované nastupujícím německým předsednictvím Rady EU. Diskuze se vedla o třech tématech - Plánu obnovy EU po pandemii covid-19, digitalizaci a životním prostředí a politice EU v oblasti změny klimatu. ČR na jednání zastupoval náměstek Ministerstva životního prostředí Vladislav Smrž.

V rámci projednávání Plánu obnovy po pandemii covid-19 se diskuze soustředila na otázku, jak zajistit, aby byla ekonomická obnova kompatibilní s cíli uvedenými v Zelené dohodě pro Evropu. ČR na jednání zdůraznila, že opatření k obnově ekonomiky EU musí být přizpůsobena potřebám jednotlivých států a sektorů. Z tohoto důvodu musí Plán obnovy respektovat národní priority a princip technologické neutrality. V rámci konference bylo také přijato ministerské prohlášení na téma Plánu obnovy po pandemii covid-19 [1].

Druhý den jednání se diskuze ministrů soustředila na téma navýšení redukčního cíle EU do roku 2030, na němž chce německé předsednictví dosáhnout dohody mezi členskými státy. Některé státy navrhují navýšení redukčního cíle EU do roku 2030 nejméně na 55 %. ČR nicméně zdůraznila, že Evropská komise bude teprve v září tohoto roku vydávat posouzení dopadu navýšení redukčního cíle EU na ekonomiku a individuální sektory. ČR dále upozornila, že jakákoliv diskuze ohledně navýšení redukčního cíle EU do roku 2030 musí reflektovat současnou situaci spojenou s pandemií covid-19 a se souvisejícím propadem ekonomiky EU.

Posledním tématem na programu byla digitalizace a životního prostředí, což je jedna z priorit německého předsednictví.

[1] Zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů