Pátek, 26. dubna 2024

Thunbergová získala portugalskou cenu, milion eur daruje

Thunbergová získala portugalskou cenu, milion eur daruje

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová věnuje milion eur (asi 26 milionů Kč), který v pondělí získala jako součást ocenění v Portugalsku, organizacím bojujícím proti klimatickým změnám a za ochranu přírody. Informovala o tom agentura Reuters.

Thunbergová se v pondělí stala držitelkou Gulbenkianovy ceny za lidskost, s níž je spojen finanční příspěvek ve výši milionu eur, což je víc, než dostávají laureáti Nobelovy ceny, připomněla agentura AFP.

Mladá aktivistka řekla, že 100.000 eur z ceny dostane kampaň SOS Amazonia, která nakupuje zdravotnické potřeby a poskytuje lékařské služby na dálku původním obyvatelům brazilského amazonského deštného pralesa v době koronavirové krize.

Dalších 100.000 eur připadne nadaci Stop Ecocide Foundation, která usiluje o to, aby Mezinárodní trestní soud v Haagu stíhal lidi zodpovědné za rozsáhlé ničení životního prostředí.

O tom, kam půjde zbylá část peněz, Thunbergová zatím nerozhodla. Ve videu zveřejněném na instagramu švédská aktivistka prohlásila, že milion eur je "víc peněz, než si kdy dokázala představit."

"Všechny peníze z ceny budou rozděleny prostřednictvím mé nadace různým organizacím a projektům, které pomáhají lidem zasaženým klimatickými změnami a ekologickou krizí, především na globálním jihu", kam patří chudé země Latinské Ameriky, Afriky, Asie a Oceánie.

Ocenění pro osoby a organizace, které novátorským způsobem usilují o zmírnění klimatických změn, uděluje nadace zesnulého ropného magnáta a filantropa arménského původu Caloustea Gulbenkiana, jenž prožil v Portugalsku posledních 13 let svého života. Porota Thunbergovou vybrala ze 136 nominovaných ze 46 zemí. Mladou Švédku vyzdvihla za to, že dokáže zmobilizovat mladou generaci k boji proti klimatickým změnám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů