Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci Evropského parlamentu drtivou většinou hlasů podpořili větší využití akumulace energie

Poslanci Evropského parlamentu drtivou většinou hlasů podpořili větší využití akumulace energie

Evropský parlament schválil významnou převahou hlasů rezoluci, která vyzývá Evropskou komisi k ještě větší podpoře akumulace energie při transformaci evropské energetiky v nízkouhlíkovou. EU počítá se všemi formami ukládání energie včetně bateriových systémů, výroby zeleného vodíku, přečerpávacích vodních elektráren či ukládání energie do tepla.

Postoj Česka je přesně opačný. Na úmyslné bránění rozvoje akumulace v Česku ze strany MPO již tři roky upozorňuje mj. Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT.

Evropská unie dlouhodobě podporuje akumulaci jako důležitý nástroj dekarbonizace unijní energetiky, průmyslu a dopravy. Nepostradatelnou roli ukládání energie Evropská komise deklarovala zejména tzv. Zimním energetickým balíčkem, který jsou členské státy povinny transponovat nejpozději příští rok, ad hoc nařízeními a před pár měsíci rozsáhlou studií, jež definuje bariéry rozvoje a doporučuje členským státům náležitou úpravu národních legislativ.

Už tak progresivní postoj Evropské komise k moderní energetice nedávno jednoznačně podpořili i poslanci Evropského parlamentu, když schválili rezoluci, která má podpořit Komisi k ještě větší podpoře akumulace energie. Pro hlasovalo 556, proti bylo pouze 22 poslanců (110 absentovalo).

Dokument vyzdvihuje klíčovou roli ukládání energie vzhledem ke stále rostoucímu objemu výroby z obnovitelných zdrojů v EU. Žádá odstranění legislativních bariér napříč členskými zeměmi i na úrovni EU, či zákaz dvojího zpoplatnění (tzv. ,,double-charging"). Rezoluce je sice nezávazná a neplyne z ní žádný přímý legislativní efekt, avšak jedná se o další významnou podporu ze strany EU.

,,Evropský parlament ve své zprávě výslovně vyzývá členské státy, aby přestaly obstruovat využívání akumulace a oddalovat příslušné legislativní změny na národní úrovni. Naopak je nabádá k aktivní podpoře akumulace," říká Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie a člen představenstva Svazu moderní energetiky. ,,Podporou přitom rozhodně nikdo nemyslí provozní dotace, ale příslušnou úpravu právních předpisů tak, aby baterie a další formy akumulace, jako třeba Power 2 Gas, mohly nalézt uplatnění na energetickém trhu bez zásadních legislativních bariér, které dnes svobodnému využití akumulace kriticky brání a se kterými odmítá již tři roky MPO cokoliv udělat," dodává Fousek.

Deklarace vidí klíčovou roli při transformaci evropské energetiky ve výrobě a využívání tzv. zeleného vodíku. Zároveň doporučuje mnohem více podporovat výrobu baterií na území EU, aby Evropa snížila svou závislost především na asijských trzích. To by nejen zvýšilo konkurenceschopnost evropské ekonomiky a průmyslu, ale také zajistilo výraznou redukci uhlíkové stopy, která je v případě asijských baterií sporná.

Originál zprávy EP je k přečtení ZDE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů