Pátek, 19. dubna 2024

Společnost zničila biotopy zvláště chráněných druhů živočichů. Dostala pokutu sto tisíc korun

Společnost zničila biotopy zvláště chráněných druhů živočichů. Dostala pokutu sto tisíc korun

Na území bývalé těžebny hlíny jižně od obce Lety odstranila v srpnu 2019 společnost A.K.U.P.I. spol. s r.o. většinu vegetace a provedla terénní úpravy. Následkem toho došlo ke zničení biotopů, včetně tůně, zvláště chráněných druhů živočichů. Inspektoři z oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích jí za porušení zákona o ochraně přírody uložili pokutu sto tisíc korun.

Na ploše, která byla původně určena k rekultivaci, docházelo nejméně od roku 2011 k postupnému zarůstání vegetací a vývoji cenného biotopu, který byl tvořen mozaikou dřevin, travnatých a holých ploch. Území bylo řadu let biotopem zvláště chráněných druhů živočichů - žab, plazů, ptáků a dalších. Šetřením v srpnu 2019 inspektoři zjistili, že na ploše cca 7,5 ha byla odstraněna veškerá vegetace, zmizela i tůně, která byla domovem několika silně ohrožených zvláště chráněných druhů žab, jako jsou kuňka obecná, blatnice skvrnitá, rosnička zelená a skokan zelený. Vyskytovali se zde také koroptve polní, ťuhýk obecný, cvrčilky slavíkové, bramborníček černohlavý a hnědý, ještěrka obecná a slepýš křehký.

,,Zde zjištění živočichové jsou na seznamu zvláště chráněných druhů především proto, že v krajině ubývá podobných lokalit, které jim poskytují vhodné prostředí pro rozmnožování a shánění potravy. Otevřená plocha s rozvolněnými porosty vegetace a dřevin představovala také charakteristický hnízdní a potravní biotop různých druhů ptáků. Ten byl velmi hodnotný i pro řadu dalších vzácných, zejména bezobratlých, druhů živočichů, které nepodléhají zvláštní ochraně podle zákona o ochraně přírody. Hodnota takto vytvořeného biotopu spočívá zejména v jeho vzácnosti v krajině, kde v dnešní době v drtivé většině převládají plochy zastavěné a intenzivně zemědělsky, nebo lesnicky obhospodařované,"řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice.

Společnost se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To ale její odvolání zamítlo a sankce sto tisíc korun nabyla 2. března 2020 právní moci.

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů