Úterý, 19. března 2024

Studenti představili vize první české městské čtvrti, která si vyrábí většinu energie sama

Studenti představili vize první české městské čtvrti, která si vyrábí většinu energie sama

Porota 5. ročníku oceňované studentské architektonicko-technické soutěže Český soběstačný dům vybrala nejlepší návrhy městské čtvrti, která šetrně hospodaří s pitnou vodou a zvládne sama vyrobit více než polovinu spotřeby elektřiny svých obyvatel. Do návrhu čtvrti s pracovním názvem Green District se zapojilo více než 150 studentů z českých a evropských vysokých škol. Studenti navrhovali urbanistické řešení části plzeňské čtvrti Nová Valcha, kterou zde staví developer V Invest. Na rozloze 4,4 hektaru se nachází rodinné i bytové domy, centrální park a další vegetace. Do finálového kola postoupilo 8 nejlepších projektů. Vítěz bude známý 12. srpna letošního roku.

,,Každý rok v soutěži klademe důraz na praktickou stránku věci a na skutečnou realizovatelnost jednotlivých studentských návrhů. Proto je také každý ročník zasazený na reálnou parcelu a konfrontovaný se skutečnými podmínkami v místě návrhu. Letošní ročník je ale výjimečný ještě tím, že studenti poprvé navrhují komplexní urbanistické řešení navazující na reálný developerský projekt, což posouvá celou myšlenku udržitelnější výstavby zase o kousek dále," říká Pavel Podruh, zakladatel projektu Český soběstačný dům.

Zelené střechy, vlastní elektřina a přírodní klimatizace

Studenti letos pracovali s územím severní a severozápadní části etapového projektu Nová Valcha a museli tak reagovat na podobu stávající i budoucí zástavby. Jednotlivé návrhy se od sebe liší urbanistickou koncepcí, počtem bytových jednotek v rodinných a bytových domech či vzhledem jednotlivých domů. Zajímavé je, že část finalistů shodně vycházela z myšlenky vytvořit v oblasti jakási ,,obytná hnízda", tedy polouzavřené celky s vnitřním prostranstvím, které slouží ke komunitním účelům. Další koncepty různým způsobem pracují s tím, že území tvoří od východu k západu určitý pás: ten rozdělují buď horizontálně, nebo vertikálně. Některé návrhy naopak rozbíjí geometrické členění území a přinášejí do něj nové struktury.

Všechny návrhy ale kladou důraz na zelené střechy osázené fotovoltaickými panely a také na včlenění přírodních vodních prvků do řešeného území. Navrhovaná čtvrť tak zvládne vyrobit a uložit si v bateriích více než polovinu elektřiny, kterou její obyvatelé spotřebují, a zároveň pomáhá zmírňovat efekt městského tepelného ostrova, tedy ohřívání krajiny ve městech.

,,Musím říct, že jsem byl překvapený, jak dobře se studenti velmi náročného zadání zhostili. Projekt na Nové Valše je specifický tím, že kombinuje bytové a rodinné domy. Urbanisticky tedy musí být členěný tak, aby na jedné straně efektivně využil vymezený prostor, na druhé straně musí ctít soukromí obyvatel v rodinných domech a vytvářet předpoklady pro spokojené soužití všech obyvatel," říká Jaroslav Vondřička, partner a ředitel společnosti V Invest s tím, že další výzvou bylo jílovité podloží v místě výstavby. ,,Zadání kladlo velký důraz mimo jiné na zadržování a využívání dešťové vody. Jílovité podloží na Valše přitom neumožňuje její efektivní zasakování, proto je potřeba vymyslet jiné způsoby využití dešťové vody," doplňuje Jaroslav Vondřička.

Porota hodnotí proveditelnost i architektonickou kvalitu návrhu

Na studenty čekají finanční odměny přesahující 100.000 Kč. Odborná porota hodnotí u jednotlivých návrhů kvalitu urbanistického řešení a jejich architektonickou kvalitu, reálnost a ekonomickou přiměřenost řešení, jeho udržitelnost a hospodárnost a také kvalitu integrace energetického řešení, hospodaření s vodou a dalšími zdroji. ,,Při zadání jsme kladli důraz na výrobu elektřiny pomocí fotovoltaických panelů. Studenti museli představit skutečně funkční a efektivní řešení, což je poměrně náročné. Připravili jsme pro ně proto ve spolupráci s Michalem Klečkou, spolumajitelem společnosti GWL, jednoho z největších evropských dodavatelů lithium-fosfátových baterií, extenzivní kurz navrhování domů s vlastní výrobou a ukládáním elektrické energie. Celý kurz se nejen odráží v návrzích studentů, ale je nyní zdarma i pro širokou veřejnost na stránkách Českého soběstačného domu," doplňuje Pavel Podruh.

Nejlepší studentské návrhy se často dočkají také realizace

Soutěž Český soběstačný dům není pouhým studentským cvičením, ale jejím cílem bylo od začátku hledat realizovatelné projekty a vize. Podobné smýšlení má vizionářský developer V Invest, klade důraz na moderní technologie vedoucí k šetření životního prostředí a investuje do mladých talentů. Už cílem prvního ročníku bylo například najít životaschopný koncept off-grid domu, který nebude připojený na žádné sítě. Dům vycházející z návrhu architekta Vojtěcha Lichého ze studia MLAA, který byl vítězem prvního ročníku soutěže, se aktuálně za podpory mnoha partnerů staví poblíž Vyššího Brodu a na jaře příštího roku se otevře veřejnosti. Podobný je také záměr developera V Invest, pokud se v soutěži objeví použitelné nápady, chystá se je developer využít. ,,Na projektu Český soběstačný dům se nám od začátku líbí schopnost posouvat věci dopředu a taky to, že se na jeho realizaci podílejí zapálení profesionálové z nejrůznějších oborů. Naším cílem je od začátku zavedení některých prvků soběstačnosti do našich projektů, a to ve spolupráci se stávajícími partnery projektu, i se studenty, kteří se účastní nejen letošního ročníku. Jakmile vyhlásíme vítěze, tak si s kolegy sedneme a řekneme si, které prvky dávají ekonomický smysl a lze je přenést do praxe," říká Jaroslav Vondřička.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů