Úterý, 19. března 2024

Pátý ročník konference ODPAD ZDROJEM bude letos poprvé součástí veletrhu URBIS a zaměří se na cirkulární ekonomiku ve veřejných zakázkách

Pátý ročník konference ODPAD ZDROJEM bude letos poprvé součástí veletrhu URBIS a zaměří se na cirkulární ekonomiku ve veřejných zakázkách

Jubilejní pátý ročník konference ODPAD ZDROJEM proběhne letos poprvé v rámci veletrhu URBIS SMART CITY na BVV v Brně, kvůli krizi navíc výjimečně v zářijovém termínu, ve dnech 2. a 3. 9. I díky svému výročí se letošní ročník bude zabývat bilancováním posledních pěti let a tím, kam se cirkulární ekonomika v regionech posunula. Stěžejním tématem se zároveň stane cirkulární ekonomika ve veřejných zakázkách. Na konferenci proběhne oficiální podpis tzv. Memoranda Green Deal, kterým se zaváží zástupci ministerstev spolu s představiteli firem, územních celků či neziskových organizací společně prozkoumat možnosti aplikace cirkulární ekonomiky do veřejných zakázek. Chybět nebudou ani příklady dobré praxe z České republiky i ze zahraničí či možnosti diskuze s odborníky o cirkulárních tématech a networking.

Konference účastníkům nabídne mnoho zajímavých bodů, za pozornost však rozhodně stojí představení výsledků dosud největšího provedeného cirkulárního skenu pro města a obce v Česku, pro hlavní město Prahu. Ten byl realizován v rámci výzkumného projektu ODPAD ZDROJEM ve spolupráci INCIEN s holandskou Circle Economy Amsterdam, která bude na konferenci také zastoupena a projekt blíže představí. "Díky spolupráci jsme si ověřili, že princip cirkulárního skenu umožňuje obcím definovat oblasti, které mají největší potenciál pro aplikaci principů cirkularity, a prezentaci holandských partnerů tak můžeme už dnes doplnit o konkrétní pilotní projekty, které se nám v Praze podařilo nastartovat," popisuje Soňa Jonášová z Institutu Cirkulární ekonomiky.

Program celé akce dále reaguje na aktuální témata, jako jsou cirkulární radnice ve městech a obcích, plánované legislativní změny nebo aktuálně často diskutované cirkulární veřejné zakázky. "V rámci veřejného zadávání se ročně investují finance v řádech stovek miliard do projektů, u kterých je možné kromě parametru ceny používat i kritéria kvality - a tedy cirkulárních aspektů. Proto vyjma příkladů dobré praxe otevřeme na konferenci ODPAD ZDROJEM i diskuzi o tom, jak dobře nastavit výběrové řízení, které zohledňuje využití recyklátů, ať už jde o nákup kompostérů nebo rozsáhlé stavební projekty," objasňuje Soňa Jonášová. Je důležité si uvědomit, že odpady je možné měnit na druhotné suroviny a následně na zdroje pouze ve chvíli, kdy je začneme nejen produkovat, ale také cíleně a efektivně poptávat a využívat. "Jen tak je možné využít kruh, který stojí na ekologické, ale i ekonomické udržitelnosti. Jen poptávka je cesta, jak zamezit nízké míře vytříděných surovin, na které doplácí primárně obce," doplňuje Jonášová.

Konferenci ODPAD ZDROJEM pořádá tak jako v předchozích letech Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN), nově však společně se svojí sesterskou organizací CIRA Advisory. Cílí především na zástupce krajů, měst a obcí, ale také na lídry v inovacích, startupy, aktivní občany a akademickou obec. Celý veletrh bude mít dvě části, první den proběhne odborná konference za účasti českých i zahraničních řečníků, druhý den se pak návštěvníci budou moci zúčastnit workshopů na vybraná cirkulární témata. Důležitou součástí je i bohatý doprovodný program, mnoho prostoru pro navazování kontaktů i večerní společenské setkání. Samozřejmostí je občerstvení z lokálních zdrojů a místní farmy.

Novinkou letošního roku je spojení se s veletrhem URBIS SMART CITY, a tak účastnici budou moci během volného prostoru využít možnost návštěvy samotného veletrhu nebo se účastnit doprovodných akcí, organizovaných přímo BVV. Záštitu nad konferencí ODPAD ZDROJEM letos navíc oficiálně převzalo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Registrovat se na konferenci je možné na webových stránkách www.odpadzdrojem.cz. Přehled témat, která budou během dvou dnů diskutovaná, najdete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů