Úterý, 19. března 2024

ČOI kontrolovala dodržování zákona při prodeji barev či ředidel

ČOI kontrolovala dodržování zákona při prodeji barev či ředidel

Více než tři desítky pokut za 58.500 korun uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrole prodeje výrobků obsahujících těkavé organické látky a sloučeniny. Inspektoři se při ní zaměřili na výrobky jako jsou barvy, laky, ředidla, rozpouštědla nebo benzínové čističe. Při 156 kontrolách odhalila ČOI šest porušení zákona o ochraně ovzduší a 35 prohřešků proti zákonu na ochranu spotřebitele. O výsledku kontrolní akce dnes informoval tiskový mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Dodržování pravidel prodeje výrobků s těkavými organickými látkami kontrolovala ČOI ve druhé polovině loňského roku. Porušení právních předpisů odhalila při 40 kontrolách. V drtivé většině se obchodníci provinili proti zákonu na ochranu spotřebitele, zejména proti paragrafu o poctivosti prodeje. Kontrolorům například účtovali vyšší cenu než uváděnou cenu.

Porušení zákona o ochraně ovzduší inspekce zjistila v šesti případech. V jednom z nich nebyly na výrobcích uvedeny údaje o obsahu těkavých organických látek a o jejich kategorizaci v zákonem požadované formě. V pěti případech obchodníci nesplnili povinnost vést evidenci o množství a druhu prodaných výrobků a o osobách, kterým byl výrobek prodán.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů