Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno zváží další opatření pro zlepšení vody na přehradě

Brno zváží další opatření pro zlepšení vody na přehradě

Brno zváží zavedení dalších opatření, jež mají zlepšit vodu v Brněnské přehradě. Projektová dokumentace posoudí i současný čisticí systém v podobě 15 míchacích a pěti aeračních věží. V tiskové zprávě to uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Případná nová opatření jsou v plánu v letech 2023 až 2027.

V přehradě byla v minulosti špatná voda. Po jejím vyčištění za stovky milionů korun se v ní od roku 2010 lze koupat. Předloni ale poprvé museli hygienici koupání zakázat. Důvodem bylo vedro, sucho a malý průtok, v důsledku čehož se přemnožily sinice.

Radní schválili vyčlenění peněz na vypracování projektové dokumentace na opatření, která by kvalitu vody zlepšila. Cena dokumentace je 1,3 milionu korun. "Od roku 2010 se daří držet čistou přehradu s výjimkou roku 2018, kdy panovaly abnormálně vysoké teploty. Stále se ale najdou místa, kde by se mohl systém čištění ještě více podpořit. Jedním z nich je například Rakovecká zátoka," uvedla Jana Vašíčková z tiskového oddělení magistrátu.

Brno má dohodu o vzájemné spolupráci při zlepšování kvality vody s Jihomoravským krajem a Povodím Moravy. "Nyní je v Brněnské přehradě umístěno 15 míchacích a pět aeračních věží. Nejprve je nutné posoudit funkčnost současného čisticího systému. Na základě provedené projektové dokumentace se pak rozhodneme, zda je současný stav dostačující, nebo některé aerační věže vyměníme za míchací, případně počet míchacích věží navýšíme," uvedl Hladík.

Podle něj město všechny varianty zváží z hlediska náročnosti změn i předpokládané výše potřebných finanční prostředků a ekonomiky provozu. "Například v loňském roce stál provoz 4,9 milionu korun. Výše částky se však může lišit v závislosti na počasí," dodal Hladík.

Brněnská přehrada nabízí několik přírodních koupališť, a to Rakovec, Rokli, Kozí horku, Osadu nebo Sokolské koupaliště. Koupaliště sledují hygienici, kteří lidem nechávají informace o stavu vody na informačních cedulích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů