Úterý, 19. března 2024

Rosatom začal stavět další větrnou elektrárnu, Karmalinovská elektrárna bude mít výkon 60 MW

Rosatom začal stavět další větrnou elektrárnu, Karmalinovská elektrárna bude mít výkon 60 MW

Společnost NovaWind (dceřiná společnost ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) začala 27. července 2020 stavět Karmalinovskou větrnou elektrárnu ve Stavropolském kraji Ruské federace. Celkový instalovaný výkon větrného parku bude 60 MW a ročně by měl v průměru vyrobit 147 GWh elektřiny. Bude se skládat z 24 turbín o výkonu 2,5 MW. Celková výše investice přesahuje 8 miliard rublů.

Na staveništi se už pohybuje přes 50 stavebních strojů a 150 stavebních pracovníků a inženýrů. Probíhá vrtání děr pro piloty, armování základů pro větrné turbíny a stavba přístupových komunikací a zpevněných ploch pro jeřáby. Na staveništi běží dvě betonárky, které každou hodinu vyrobí 160 kubíků betonu.

,,Zahájili jsme stavební práce v Karmalinovské větrné elektrárně. Díky spolupráci s místní správou se nám podařilo operativně vybrat místo, kde bude tato elektrárna stát. V budoucnu budou moci místní tuto půdu využívat nejen k zemědělské produkci, ale budou těžit i z infrastruktury, kterou jim větrná elektrárna poskytne. A na druhou stranu my, jakožto výrobce elektřiny, můžeme dosáhnout maximálního koeficientu využití instalovaného výkonu nové větrné elektrárny," uvedl generální ředitel společnosti NovaWind Alexandr Korčagin.

Pro informaci:

NovaWind představuje divizi Rosatomu zodpovědnou za realizaci projektů v oblasti větrné energetiky. Celkově má do roku 2023 postavit větrné elektrárny o celkovém výkonu 1 GW.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů