Úterý, 19. března 2024

Novela Pražských stavebních předpisů komplikuje ochranu zelených ploch

Novela Pražských stavebních předpisů komplikuje ochranu zelených ploch

Technická novela má podle autorů odstranit riziko odlišného výkladu zastavitelnosti území. Ve skutečnosti však obchází platný stavební zákon s cílem připravit půdu pro přijetí Metropolitního plánu a přestat chránit parky a různé plochy veřejných prostranství před zástavbou. Spolek Arnika s tím zásadně nesouhlasí. Pro podání připomínek zbývá jediný den.

Připomínky Arniky jsou přílohou této tiskové zprávy

,,Pražské stavební předpisy zbytečně zavádí nové pojmy nad rámec stavebního zákona, aniž by přinášely cokoliv nového. Namísto silnější ochrany parků a zelených ploch dochází k jejímu rozmělňování, které v budoucnu otevře dveře ke snadnější zástavbě," upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Novela předpisů má prý upřesnit pojmy jako zastavěnost, zastavitelnost a nezastavěnost a zavádí také nestavební plochy. Jde však pouze o snahu prosadit regulativy v připravovaném Metropolitním plánu, který kvůli nízké ochraně zelených ploch čelí kritice obyvatel i městských částí. Konkrétně dosud nezastavitelné pozemky jako parky chce plán vymezit jako zastavitelné. V budoucnu by stačila jen drobná změna územního plánu či Pražských stavebních předpisů a namísto parků nebo třeba zahrádkových osad může vyrůst prakticky jakákoliv stavba.

Pražské stavební předpisy jsou nařízením města schvalovaným Radou hlavního města a upřesňují detaily pravidel pro výstavbu. Navrhovaná úprava Předpisů může mít vliv na cenu některých pozemků, a Praha se vystavuje riziku soudních sporů s jejich majiteli.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů