Úterý, 19. března 2024

Na Králickém Sněžníku obnovují dobrovolníci lesy

Na Králickém Sněžníku obnovují dobrovolníci lesy

Od soboty 1. srpna začali dobrovolníci Týdnů pro les a divočinu natírat mladé stromky proti okusu přemnožené zvěře a čistit potoky v pramenné oblasti řeky Moravy. Z místního rozvodí odtéká voda do tří moří - Černého, Baltského a Severního. Péče o zdravý horský les i zadržování vody v krajině jsou zvlášť důležité v době rostoucího sucha a dalších projevů klimatických změn, jež způsobují zejména na Moravě masivní hynutí smrkových monokultur.


Na obnově vysokohorského lesa dobrovolníci každoročně pracují podle odborného plánu péče o toto území. Bydlí v horské chatě bez elektřiny a signálu, právě tento Týden pro les a divočinu je nejdobrodružnější ze všech, které Hnutí DUHA v létě pořádá. Vedle práce dobrovolníci na Kralickém Sněžníku poznají původní horské smrčiny, rašeliniště, arkto-alpínské trávníky, kamenné sutě či lavinovou dráhu.

Péče o Národní přírodní rezervaci Králický Sněžník usiluje o vytvoření přírodě blízkého lesa. Přirozená obnova lesa ze semen místních stromů je ale velmi pomalá, narušovaná především přemnoženou zvěří. Proto se dobrovolníci Týdne pro les a divočinu zaměří především na semenáčky stromů, které budou natírat proti okusu zvěří, a opraví také poničené oplocenky.

Týdny pro les a divočinu jsou součástí kampaně Zachraňme lesy [1], která prosazuje systematickou přeměnu monokultur smrků a borovic na mnohem odolnější, druhově i věkově pestré lesy. Lesníci, Ministerstvo zemědělství i Ministerstvo životního prostředí již otevřeně přiznávají, že plošné hospodaření se smrkem je na většině území republiky minulostí, i proto jsou letos Týdny pro les zaměřeny z velké části na pomoc během krize českých lesů.

Týden pro les na Králickém Sněžníku je letošním pátým z celkem osmi, které Hnutí DUHA pořádá již 23. léto po celém území ČR od Bílých Karpat až po Šumavu. Každý z Týdnů v sobě spojuje environmentální vzdělávání s praktickým zapojením účastníků do konkrétních aktivit ochrany přírody.

Kateřina Mášová, koordinátorka Týdnů pro les a divočinu řekla:
,,Rozpad smrkových monokultur už zasahuje většinu našeho území. Právě proto je tak podstatné chránit před zvěří malé semenáčky právě na Kralickém Sněžníku. Zdejší pestrá a jedinečná příroda nám ukazuje, jakým směrem se můžou vydat nové lesy i na mnoha dalších místech republiky."

Radislava Nožířová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky řekla:
,,Tato akce se uskuteční již po sedmé. I letos se spolu s pracovníky Lesní správy Hanušovice těšíme na pomoc dobrovolníků při nátěrech přirozeného náletu listnatých dřevin a opravách oplocenek v Národní přírodní rezervaci Králický Sněžník. Po celý týden budeme vysvětlovat principy managementu v národní přírodní rezervaci, některá opatření si každý vyzkouší i v praxi. Jako každý rok i letos jsme připravili výstup na vrchol Králického Sněžníku s výkladem o přírodě a historii."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů