Úterý, 19. března 2024

V italských Alpách evakuovali na 70 lidí kvůli tajícímu ledovci

V italských Alpách evakuovali na 70 lidí kvůli tajícímu ledovci

V italské části alpského údolí Val Ferret evakuovali preventivně asi sedm desítek lidí, včetně 50 turistů, a uzavřeli místní silnici kvůli riziku utržení části ledovce Planpincieux. Informuje o tom dnes agentura ANSA. Evakuaci nařídil starosta obce Courmayeur po středeční schůzce s odborníky, kteří tento tající ledovec na italské straně nejvyššího evropského masivu Mont Blanc dlouhodobě sledují. Podobné opatření přijali v této lokalitě už loni v září.

Starosta obce Courmayeur, která má asi 2700 obyvatel, Stefano Miserocchi nařídil evakuaci asi třiceti domů v části údolí kvůli riziku tání ledovce v očekávání vyšších teplot. S evakuací pomáhají policisté, požárníci, lesníci a místní Červený kříž. "Pro místní i turisty najdeme nové ubytování," sdělil Miserocchi ve středu pozdě večer agentuře ANSA.

Už loni v září experti varovali, že z ledovce Planpincieux by se mohlo utrhnout až 250.000 kubických metrů ledu. I tehdy uzavřely tamní úřady až do 13. listopadu část údolí Val Ferret, uvedla dnes ANSA.

Evropa zaznamenala podle některých glaciologů za posledních pět let nejvyšší úbytek ledovců od 50. let minulého století, kdy se začalo s měřením. Podle studie vědců z Erlangensko-norimberské univerzity zveřejněné letos v červnu zmizela z alpských ledovců v důsledku klimatických změn od přelomu milénia přibližně šestina ledu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů