Úterý, 19. března 2024

SŽFP: Roste počet zájemců o dotaci na zelenou střechu

SŽFP: Roste počet zájemců o dotaci na zelenou střechu

Státní fond životního prostředí (SFŽP) za první polovinu letošního roku přijal téměř tolik žádostí o dotaci na zelenou střechu jako za celý loňský rok. Fond evidoval 100 žádostí o příspěvek z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) s požadovanou podporou 7,5 milionu Kč, loni zájemci podali 116 žádostí. Na dotaz ČTK to dnes uvedli Václav Junek z agentury Beaufort a Stanislava Beyerová z oddělení komunikace SFŽP.

Vegetační střechy šetří výdaje za energii, snižují odtok dešťové vody, prašnost i hlučnost a zlepšují mikroklima. V rámci NZÚ si o příspěvek na jejich pořízení mohou majitelé rodinných i bytových domů požádat od roku 2017. Podle Beyerové zájem každoročně vzroste o více než polovinu. Dohromady fond dosud přijal 358 žádostí za 25,3 milionu korun.

"Vyplaceno bylo celkem 70 žádostí za téměř 3,7 milionu," řekla Beyerová ČTK. Dodala, že vzhledem k letošnímu navýšení dotace z 500 na 800 korun na metr čtvereční očekávají, že nárůst žádostí bude pokračovat.

Největší zájem je podle Beyerové o extenzivní zelené střechy. "Je to zejména z toho důvodu, že tento typ zelených střech je téměř bezúdržbový a zároveň klade menší nároky na nosnost střešní konstrukce," poznamenala. Intenzivní zelená střecha je kvůli vyšší vrstvě substrátu vhodná pro střechy, které snesou větší zátěž. Může být také osázená širší paletou rostlin a sloužit i jako odpočinková zóna.

Beyerová uvedla, že mezi žadateli jednoznačně převažují majitelé rodinných domů. "O dotaci žádají především v souvislosti s výstavbou nového domu s velmi nízkou energetickou náročností, ale i při rekonstrukci rodinného domu. Rozdíl v počtu přijatých žádostí u novostaveb a rekonstrukcí je zhruba 2:1 ve prospěch novostaveb," upřesnila.

Zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) už v červenci uvedli, že navzdory koronaviru zájem o peníze z programu NZÚ letos stoupl. Konkrétní čísla však neuvedli. Loni do programu dorazilo 12.898 žádostí za 3,26 miliardy korun. Aktivních bylo 10.745 s požadovanou výší podpory za téměř 2,7 miliardy korun. Úřad proplatil 9088 žádostí částkou 2,05 miliardy Kč.

Z NZÚ mohou lidé čerpat peníze na projekty snižování energetické náročnosti rodinných a bytových domů, výstavbu nových s velmi nízkou energetickou náročností či pořízení obnovitelných zdrojů energie do budov. Program využívá peníze z výnosů z aukcí emisních povolenek, k dalším zdrojům patří veřejné a jiné prostředky.

Výstavbu střech s akumulační schopností MŽP podporuje také z Operačního programu Životní prostředí, a to v rámci takzvané "velké Dešťovky". Dotace cílí na úpravu veřejných budov měst, obcí a dalších subjektů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů