Úterý, 19. března 2024

Z lodi u ostrova Mauricius již uniklo přes 1000 tun paliva

Z lodi u ostrova Mauricius již uniklo přes 1000 tun paliva

Z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na korálovém útesu u pobřeží ostrova Mauricius, již uniklo více než 1000 tun paliva. Oznámila to dnes podle agentury Kjódó japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines, která je provozovatelem plavidla.

"Hluboce se omlouváme za obrovské potíže, které jsme způsobili," uvedl výkonný viceprezident společnosti Akihiko Ono na tiskové konferenci v Tokiu. Dodal, že firma udělá "vše, co je v jejích silách, aby tuto záležitost vyřešila". Podle agentury Reuters se na lodi stále nachází zhruba 2500 tun pohonných hmot.

Plavidlo 25. července najelo na korálový útes v Indickém oceánu a jeho posádka byla evakuována. Z lodě pak začalo unikat palivo v důsledku praskliny v palivové nádrži.

Mauricius v pátek vyhlásil stav ekologické nouze. Premiér Pravind Jugnauth uvedl, že ostrovní stát nemá prostředky k vyproštění uvázlého plavidla, a požádal o pomoc Francii, která ji přislíbila.

Mauricius je proslulý svým křišťálově průzračným mořem kolem pláží, které byly před propuknutím pandemie nemoci covid-19 velkým lákadlem pro turisty. V jeho vodách žije široká škála ryb a patří mezi vývozce tuňáků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů