Úterý, 19. března 2024

MPO vypsalo první dotační výzvy z programu úspor energií 2021

MPO vypsalo první dotační výzvy z programu úspor energií 2021

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo první dotační výzvy z programu na podporu úspor energií Efekt pro rok 2021, žádosti budou moci zájemci podat od začátku září. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Pro program je ze státního rozpočtu každoročně uvolňováno 150 milionů korun. Peníze lze použít například na rekonstrukce veřejného osvětlení nebo poradenské akce v oblasti energetiky.

"Program Efekt se zaměřuje prioritně na neinvestiční dotace, které motivují k přípravě kvalitního energeticky úsporného projektu. Samospráva a podnikatelé, ale i vlastníci rodinných a bytových domů mohou využít hned několik forem podpory," řekl dnes vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na rekonstrukce veřejného osvětlení má příští rok jít z programu minimálně 90 milionů korun. Tyto peníze mohou využít města a obce, které neleží na území chráněných krajinných oblastí (CHKO). Města a obce ležící v CHKO mohou získat dotační prostředky na rekonstrukci veřejného osvětlení z ministerstva životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, ze kterého plyne do této oblasti dalších 30 milionů korun, uvedlo dnes MPO.

"Program Efekt je sice ve srovnání s prostředky z jiných dotačních programů malý, ale svým významem stále nabývá na důležitosti," řekl dnes náměstek MPO pro oblast energetiky René Neděla. "Těší nás zájem, který o program, i když již mnoho let máme převis poptávky před finančními možnostmi programu. Budeme se snažit o jeho posílení," dodal.

Ministerstvo uvedlo, že program mimo jiné umožňuje získat dotaci až 200.000 Kč na ověření, zda jsou objekty ve veřejném sektoru vhodné pro projekt řešený metodou EPC, tedy specifickou formou realizace energeticky úsporných projektů. "Dotaci lze získat na zpracování energetického posouzení objektu nebo areálu. Taková studie proveditelnosti by měla vlastníka objektu informovat o všech možných energeticky úsporných opatřeních, která by vedla ke snížení provozních nákladů souvisejících se spotřebou energie, a zjistit jejich optimální kombinaci, která je pro spotřebitele výhodná," dodal resort.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů