Úterý, 19. března 2024

Vítkova CPI prodala v Maďarsku zelené dluhopisy za 2,3 mld. Kč

Vítkova CPI prodala v Maďarsku zelené dluhopisy za 2,3 mld. Kč

Realitní skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala v Maďarsku takzvané zelené dluhopisy za zhruba 2,3 miliardy korun (30 miliard forintů; asi 86 milionů eur). Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Zelené dluhopisy se využívají k financování ekologických projektů. CPI uvedla, že jde o vůbec první firemní zelený dluhopis vydaný v Maďarsku.

Dluhopisy byly vydány v programu podpory dluhopisového financování (BGS) Maďarské národní banky (MNB). "Cílem programu je zvýšit likviditu domácího dluhopisového trhu. MNB současně upsala celou polovinu emise. Po Mercedesu (Daimler AG) je CPI Property Group jediným mezinárodním emitentem na Maďarském trhu firemních obligací," sdělila dnes CPI.

Firma uvedla, že se touto emisí zařadila mezi deset společností na světě, které vydaly zelené dluhopisy ve třech nebo více měnách. "Emise se setkala s výrazným zájmem investorů, jejichž poptávka v aukci dosáhla objemu přes 45 miliard forintů (3,4 miliardy korun). Desetiletý dluhopis má kupon v maďarských forintech ve výši 2,25 procenta. Emise byla upsána s výnosem ve výši přibližně 2,02 procenta," oznámila CPI.

Uvedla, že emitentem je lokální společnost skupiny, CPI Hungary Investments Kft., přičemž CPI Property Group za emisi ručí. Dluhopisy jsou splatné jednorázově po uplynutí deseti let. "Dluhopisy byly přijaty k obchodování na Budapešťské burze cenných papírů. Výnos z úpisu emise se použije pro všeobecné potřeby skupiny CPI Property Group, což může zahrnovat investiční výdaje, akvizice, rozvoj, splátky dluhu či navýšení volné hotovosti," dodala CPI.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček už dříve řekl ČTK, že v případě zelených dluhopisů jdou investice většinou do obnovitelných nebo čistých zdrojů energie či energeticky úsporných budov. Dají se sem zařadit také projekty na čistší dopravu nebo některé vodohospodářské a půdní projekty. "Firmy, které chtějí využít zelené dluhopisy, musejí splňovat nadstandardní regulace. Ty spočívají například ve zvýšené informační povinnosti, aby si investoři mohli ověřit, zda se jejich peníze skutečně využívají k zeleným projektům. Zelené dluhopisy zpravidla mívají nižší výnos," uvedl.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku nebo Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů