Úterý, 19. března 2024

Netopýří noc se blíží - přijďte poznat tajemný život létajících savců

Netopýří noc se blíží - přijďte poznat tajemný život létajících savců

Mezinárodní noc pro netopýry proběhne letos již po čtyřiadvacáté. Tradiční akce seznamující širokou veřejnost se životem a ochranou netopýrů se v ČR uskuteční na téměř 50 místech v období od 13. srpna do 29. září. Pro dospělé i děti je připraven bohatý program plný nevšedních zážitků, návštěvy zajímavých míst, noční vycházky do přírody a také setkání se živými netopýry zblízka.

"Netopýři jsou aktivní v noci, lidem tak jejich přítomnost zůstává většinou skryta. A to i přesto, že jsou mnohdy doslova našimi sousedy. Kolonie samic s mláďaty totiž mohou sídlit na půdách kostelů, ale také v podstřeší rodinných domů nebo i paneláků. Netopýří noc je pro veřejnost skvělou příležitostí k bližšímu seznámení s těmito tajuplnými živočichy," říká Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů, hlavní koordinátor akce v ČR. Na návštěvníky čeká pestrý program - přednášky o životě netopýrů a jejich ochraně, promítání, hry a soutěže pro děti, ukázky práce s ultrazvukovým detektorem či odchytu do sítí. Na řadě míst lidé uvidí také ochočené hendikepovanými netopýry. "Věříme, že zážitky zprostředkované odborníky a setkání se živými zvířaty přispívají k pozitivnímu náhledu lidí na tyto pozoruhodné savce. Bez pochopení a spolupráce veřejnosti se ochrana netopýrů žijících v budovách neobejde," zdůrazňuje Eva Cepáková z ČESON.

Mezinárodní noc pro netopýry se ko! ná pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS). Na jednotlivých lokalitách v ČR zajišťují tuto akci členové ČESON ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, správci památek, pracovníky muzeí a řadou nevládních organizací. "Netopýří noc umožňuje prezentovat veřejnosti také činnost odborníků a opatření podniknutá pro ochranu těchto vzácných živočichů. Základní údaje o výskytu všech 27 druhů našich netopýrů máme k dispozici, probíhá také pravidelný monitoring na zimovištích a v letních koloniích. Budeme však rádi za upozornění, pokud lidé někde netopýry sami objeví. Pozorování lze zadat například prostřednictvím mobilní aplikace BioLog*. Záznamy jsou pak ukládány do Nálezové databáze ochrany přírody, kterou provozujeme," doplňuje Karolína Šůlová z AOPK ČR.

Seznam všech akcí najdou zájemci na webových stránkách www.ceson.org. Část akcí se koná v rámci projektu podpořeného SFŽP ČR a MŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů