Pátek, 29. března 2024

U Jaderné elektrárny Dukovany roste největší jaderná vinice

U Jaderné elektrárny Dukovany roste největší jaderná vinice

Dukovanská jaderná vinice je největším vinohradem na světě, který se nachází v těsné blízkosti chladicích věží a je součástí širokého areálu elektrárny. Jde zároveň o první vinohrad v areálech elektráren Skupiny ČEZ. Počet vysázených hlav vinné révy - 2040 kusů - symbolizuje aktuální instalovaný výkon čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany (4 × 510 MW).

Nový jaderný vinohrad, který se zelená přímo pod dukovanskými chladicími věžemi je symbolickou spojnicí mezi provozem stávající elektrárny a připravovaným novým jaderným zdrojem. Díky přístupnosti vinohradu široké veřejnosti ho mohou zájemci navštívit a načerpat zde potřebnou energii pro další putování po regionu.

Historicky první výsadbu jaderného vinohradu provedli energetici ve spolupráci s místními vinaři už na podzim 2018. V rámci oslav 35 let od zahájení bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny jej dnes slavnostně představili veřejnosti. Zdárnému růstu a plodnosti vinohradu, stejně jako bezpečnému a dlouhodobě spolehlivému provozu elektrárny, požehnal kněz Petr Václavek. Patrony a kmotry jaderného bio vinohradu se spolu s ředitelem Jaderné elektrárny Dukovany Romanem Havlínem a generálním ředitelem Elektrárny Dukovany II Petrem Závodským, stala předsedkyně Ekoregionu 5 Petra Jílková a předseda Občanské bezpečnostní komise Aleš John, kteří na otázku co pro ně znamená být kmotrem/kmotrou vinice řekli: ,,Jedná se o projev naší podpory dlouhodobé, bezpečné a spolehlivé výroby bezemisní elektřiny v našem regionu, který spočívá v zajištění výstavby nového zdroje a plynulém přechodu výroby ze stávající elektrárny na novou, moderní."

,,Elektrárna Dukovany se nachází v blízkosti Znojemské podoblasti. Proto jsme pro vinohrad zvolili odrůdy Sauvignon a Ryzlink rýnský, které jsou pro tuto oblast typické. Stejně jako elektrárna díky 35 letům bezpečného provozu již neodmyslitelně patří do zdejšího regionu, jsou pro tento kraj typické i vinohrady. Ne náhodou lze u blízké Mohelenské hadcové stepi nalézt území tradičně nazývané Vinohrad i s pozůstatky bývalých vinic," sdělil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Zdejší kamenitá půda je pro vinohrad velice výhodná. ,,Využívá naakumulovaného tepla ze slunečního záření a díky mírnějším změnám teplot mezi dnem a nocí dochází k lepšímu vyzrávání hroznů a hromadění aromatických látek. Na základě prostředí a podmínek, které elektrárna měla, jsme pro pěstování zvolili bio režim s nízkým způsobem vedení, které se v ČR vyskytovalo již v 1. polovině 20. století," popsal výhody zdejšího prostředí Zbyněk Prokeš, který zajišťuje odborný dohled a správu vinohradu.

Produkty Jaderné vinice nebude sice možné nikde zakoupit, ale víno z jejích hroznů samozřejmě bude k ochutnání. Při slavnostních příležitostech mimo střežený prostor elektrárny jej elektrárna nabídne svým hostům, případně využije jako dárek.

Jedinečnou atmosféru vinohradu dotváří zvonička s vyřezávanými reliéfy révy vinné od Luboše Jiránka a jaderná stračena s nebeskými motivy, o jejíž renovaci se postaral malíř Zdeněk ,,Kučis" Kučera. Turisty k vinohradu dovede polní cestička na západní straně elektrárny, která ústí ze silnice k obci Rouchovany.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů