Pátek, 19. dubna 2024

Tipy na výlety i debatu o overturismu přináší nový Zpravodaj MŽP

Tipy na výlety i debatu o overturismu přináší nový Zpravodaj MŽP

Právě vyšlo další číslo Zpravodaje MŽP. Všechny jeho stránky jsme věnovali přírodě. Letos kvůli omezenému cestování do zahraničí navštíví českou přírodu mnohem více lidí než obvykle. Naše příroda je krásná a zajímavá a stojí za to ji prozkoumat. Určitě ale není cílem výletu strávit volno na jednom veřejnosti známém a preferovaném místě ve společnosti dalších stovek turistů.

Tzv. overturismem není ohrožována jenom naše příroda. Na celém světě existují lokality, které učarovaly filmařům, youtuberům nebo influencerům a jejich prostřednictvím lákají další a další návštěvníky. Co se za takovou slávou může skrývat a jakým způsobem na ni musí reagovat například v Indickém oceánu a jakým Správa NP v Krkonoších, si přečtete v aktuálním Zpravodaji.

AOKP ČR připravila desítky tipů na nevšední výlety naší chráněnou krajinou. Můžete je využít při plánování cest za odpočinkem, ale i za poznáním, navíc máte možnost zasoutěžit si s fotkami navštívených míst.

V některých oblastech žijí nebo se snaží přežít méně početné druhy rostlin i živočichů, ohrožené vyhynutím. Pro ně připravuje MŽP záchranné programy, které se stále doplňují. Přehled aktuálně využívaných a také těch v letošním roce připravovaných najdete na stránkách Zpravodaje.

Máte pocit, že ochranu přírody berete za svou a jenom tak vás nic nepřekvapí? Vaše nápady pro řešení některých situací si můžete prověřit v našem desateru. A nakonec vás pozveme na letošní 46. ročník festivalu Ekofilm s tématem udržitelná spotřeba.

Všechni najdete v novém čísle Zpravodaje MŽP.

Další zájemci o zasílání Zpravodaje mohou napsat na adresu Zpravodaj@mzp.cz, kde také uvítáme vaše komentáře a nápady na témata, která vás zajímají.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů