Čtvrtek, 28. března 2024

Jihočeský kraj přispěje na likvidaci bývalé skládky Řídká Blana

Jihočeský kraj přispěje na likvidaci bývalé skládky Řídká Blana

Jihočeský kraj finančně podpoří likvidaci bývalé skládky na Českobudějovicku. Náklady na odstranění ekologické zátěže, která je u obcí Zahájí a Olešník v místě Řídká Blana, činí více než 100 milionů korun. Jihočeský kraj z toho uhradí necelých 15 milionů. Zbytek by měl projekt získat z dotace od Státního fondu životního prostředí. Novinářům to dnes řekl náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

"Jedná se o poměrně významnou zátěž. Je to jedna z největších na území našeho kraje. Byla tam skládka a myslím si, že se jednalo o podnik Barvy laky, které to opustily, zmizely a už neexistují," uvedl Hroch.

Dodal, že podobnou situaci kraj řešil například ve Lhenicích na Prachaticku. Podílel se tam na likvidaci několika tisíc tun kontaminované zeminy, která obsahuje vysoce jedovaté látky, které dlouhodobě zůstávají v prostředí.

Hroch uvedl, že ekologická zátěž Řídká Blana má podobnou genezi jako Lhenice. "Pokud bych čerpal z usnesení Ústavního soudu, pokud firma neexistuje, odpad je ničí," uvedl náměstek hejtmanky.

Zajímavostí na projektu je také to, že o grant na Státní fond životního prostředí žádala Hluboká nad Vltavou, v jejímž katastru se však Řídká Blana nenacházejí. "Myslím si, že příjemcem dotace mže být kdokoliv. Že se lokalita nachází v jiném katastru, to nikoho nezajímá," uvedl Hroch. Zahájí a Olešník jsou v sousedství Hluboké nad Vltavou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů