Čtvrtek, 28. března 2024

Greta Thunbergová se po roční přestávce vrátila do školy

Greta Thunbergová se po roční přestávce vrátila do školy

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se v pondělí vrátila do školy po roční přestávce, kdy se věnovala kampani za důslednější ochranu klimatu. Nyní sedmnáctiletá dívka o tom informovala na svém profilu na instagramu.

"Moje roční přestávka skončila, být zpět ve škole je skvělé," napsala Thunbergová v komentáři k fotografii, na které má na zádech batoh a drží řídítka kola. Agentura AP k tomu napsala, že studentům švédských středních škol výuka po letních prázdninách začala v pondělí.

Thunbergová se proslavila, když před dvěma lety začala sama chodit protestovat před sídlo švédského parlamentu ve Stockholmu za lepší ochranu klimatu. Její příklad následovaly tisíce mladých lidí po celém světě, kteří jsou nespokojení s liknavým přístupem politiků ke klimatické krizi. Jejich veřejné protesty nazvané Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) ale přerušila pandemie covidu-19, proto své aktivity přesunuli na internet.

Thunbergovou k jednání v uplynulých dvou letech zvali někteří čelní světoví politici nebo zástupci byznysu, vystupovala na konferencích pořádaných Organizací spojených národů i na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Minulý týden se společně s dalšími mladými aktivisty sešla v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů