Pátek, 26. dubna 2024

Sedmá generace 4/2020: Zadržme!

Sedmá generace 4/2020: Zadržme!

Zadržíme vodu? Proč je planeta na ro/zcestí? Vytrácí se hluboké čtení? Vrací se kočka divoká? Zaslouží si kůrovec Cenu Josefa Vavrouška? Jak vypadá Kozí mejdan? Funguje bezplatná MHD? K čemu je výmladkový les? Jak přivítat nový rok? Je hajný lesa pán? Jsou ptáci létající géniové? Zrodil se nový druh plast mořský? Kde zpívají raci? Ničí krajinu pasivní většina lidí? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu nového čísla se věnujeme plánům na výstavbu nových vodních nádrží a lepším způsobům, jak zadržovat v krajině vodu. Žaneta Gregorová přibližuje přehradní záměry ministerstva zemědělství, ekolog Jiří Malík říká, že musíme udělat přehradu z celé naší krajiny, Eliška Olšáková s Dominikem Plíhalem vyzvídají, jestli se bude suchem někdo systematicky zabývat i po letošním deštivém létě, a Mojmír Vlašín navrhuje zbourat dvě přehrady za každou nově postavenou. Vodě se v čísle věnuje i Renata Placková, která připomíná, že máme zachovat vodu krajině i jazyku.

V seriálu Ekofilosofické zlomky pokračují Ľuboš Slovák a Tomáš Daněk v rozboru fenoménu antropocénu, zatímco Petr Frinta v cyklu Létání analyzuje spotřebu paliva v letecké dopravě. Dlouholetý Kurz mediální sebeobrany rozšiřuje Radovan Plášek textem na téma proměny způsobu čtení vlivem digitálních technologií.

Dále v čísle se Jan Klika vydává na Kozí mejdan a Kateřina Kosáková po stopách kočky divoké, Stanislav Kutáček navrhuje nominovat kůrovce na Cenu Josefa Vavrouška, Marie Drahoňovská sonduje, jestli videomapping nahradí novoroční ohňostroje, Dominik Plíhal hodnotí šestiletý experiment města Dunkerk provozujícího bezplatnou MHD, Kristýna Čermáková představuje opomíjené výmladkové lesy a Miroslav Patrik se ohlíží za čtvrt stoletím ankety Zelená perla. O Fotopastičce zachycující šelmy ve vysokém rozlišení hovoříme s fotografem Vladimírem Čechem ml., lesník Jan Metzl zasvěceně přibližuje minulost a současnost lesního hospodaření, ekologové Petr Rejzek a Michal Zedek pak vysvětlují, jak obnovovat zemědělskou krajinu.

V Kulturní zahradě rozebíráme knihy Létající géniové Jennifer Ackermann, první román zooložky Delie Owens Kde zpívají raci a hravého průvodce Plasticus maritimus od Any Pego a Isabel Minhós Martins. Nezapomněli jsme ani na filmy: příběh přátelství dívky Miji a superprasete Okji reflektuje Kristýna Dobšínská, za dokumentem Roura se ohlíží Jája Pivcová. Nechybí tradiční sloupky Bioastrologické rozhovory, Terrapie a La Lupa a vydání opět doplňujeme přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Dobré babí léto přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů