Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava v Plzni provází intimním životem zvířat

Výstava v Plzni provází intimním životem zvířat

S intimním životem zvířat, jejich rozmnožovacími rituály a strategiemi seznamuje v Plzni nová výstava Západočeského muzea. Expozice nazvaná Milování v přírodě: průvodce intimním životem zvířat je určena především pro žáky druhého stupně základních škol a pro středoškoláky, je atraktivní ale i pro rodiny s dětmi a pro dospělé návštěvníky. V muzeu bude otevřená do 3. ledna 2021, řekl dnes ČTK kurátor Roman Vacík.

Výstava vznikla ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci, kde se představila před asi třemi lety, plzeňští muzejníci ji ale doplnili o své další sbírkové předměty a exponáty. Jádrem jsou kvalitní fotografie a sbírkové předměty doplněné vysvětlujícím textem, který je založený na nejnovějších vědeckých poznatcích. Autoři chtěli nabídnout vysokou informační a estetickou hodnotu. Výstava podává ucelený přehled o způsobech rozmnožování zvířat, vysvětluje výhody a nevýhody jednotlivých rozmnožovacích strategií - tedy důvody, které vedly k jejich evoluci.

Návštěvníky má zaujmout interaktivita a hravé prvky, jimiž je expozice doplněna. "Mohou si třeba sestavit profil svého ideálního partnera, nebo si na interaktivní obrazovce vyzkoušet výběr partnera podle jeho tváře," popsal Vacík. Lidé také uslyší zvuky roztoužených zvířat, mohou se zapojit do interaktivní hry zaměřené na rozeznávání pohlaví zvířat. V několika akváriích a teráriích mohou také pozorovat dvoření u ryb či životní projevy brouků, hlemýžďů a strašilek. Ve fotopointu se mohou návštěvníci vyfotit v kůži lva nebo lvice a mohou si také zazávodit s modely spermií na lanech o to, která oplodní vajíčko, a zda se tedy narodí chlapec nebo děvče, dodal Vacík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů