Pátek, 19. dubna 2024

,,Hračky pro děti obsahující ftaláty? V Srbsku bohužel stále běžná hrozba," vysvětlují experti z Arniky motivaci nového zahraničního projektu

,,Hračky pro děti obsahující ftaláty? V Srbsku bohužel stále běžná hrozba," vysvětlují experti z Arniky motivaci nového zahraničního projektu

I v České republice se navzdory zákazu používání ftalátů v dětských hračkách a nedávnému zpřísnění souvisejících nařízení Evropské komise občas objeví zpráva, že byly tyto toxické látky nejen ve výrobcích pro děti zjištěny. V Srbsku je regulace ftalátů na výrazně nižší úrovni, což chce novým projektem změnit Arnika. Cílem je podobný zákaz ftalátů, jaký se podařil v EU, a ochrana srbských spotřebitelů před nebezpečnými účinky těchto i dalších toxických látek. Stejně jako v Česku se bude usilovat také o prosazování práva na informace o toxických látkách a posilování role občanů v oblasti zlepšování chemické bezpečnosti.

Ftaláty se využívají především jako změkčovadla při výrobě plastů, zejména v hojně rozšířeném PVC. Kromě podlahových krytin se s nimi můžeme setkat i v hračkách pro děti, potiscích na oblečení, barvách, pesticidech, či kosmetice. V České republice byly právě v hračkách pro děti na základě prokázání jejich toxicity v roce 2001 ftaláty zakázány a Evropská Unie jejich užívání ve výrobě od července 2020 dále zpřísnila. "V Srbsku, podobně jako v dalších nečlenských státech EU, tomu tak ale bohužel zatím není. Přestože je tam zaveden kvalitní legislativní rámec pro regulaci chemických látek, v jeho praktickém naplňování zůstávají významné nedostatky včetně slabší regulace ftalátů. Chemická bezpečnost výrobků by přitom v dnešní společnosti měla být standardem. Proto spolupracujeme s nevládními organizacemi v Srbsku na prosazení stejného omezení ftalátů, jaké platí v EU," říká vedoucí programu Arnika - Toxické látky a odpady, RNDr. Jindřich Petrlík.

Projekt finančně podpořený Ministerstvem zahraničních věcí ČR v rámci Programu transformační spolupráce TRANSITION si však klade za cíl mnohem komplexnější pomoc v řešení tohoto problému. Součástí projektových aktivit bude kromě samotných chemických analýz i průzkum trhu a kvality značení produktů. "Velkým problémem v Srbsku je, že u některých produktů není zřejmé třeba to, z jakých plastů jsou vyrobeny, což pak pochopitelně vede k otázkám, jaké látky se z nich mohou uvolňovat, když si s nimi například hrají děti anebo je v případě oděvů nosí na sobě," vysvětluje Petrlík. Další částí projektu bude i analýza právních možností zapojení veřejnosti do rozhodování o chemické bezpečnosti v Srbsku a navržení kroků ke zlepšení srbským státním institucím. "Nemusí to tak vypadat, ale náš projekt pomůže i srbské státní správě, protože přinese řadu nových informací o toxických látkách ve výrobcích prodávaných v Srbsku," dodává.

"Společně s naší partnerskou organizací ALHem [1] se už podařilo vytvořit celonárodní síť neziskových organizací, které se věnují chemickým látkám v produktech a budou na projektu spolupracovat. To považujeme za stávající situace za slibný vývoj projektu," konstatuje Mgr. Jan Šamánek z Arniky. Pro lidi ze vzniklé neformální sítě v rámci tohoto projektu proběhl webinář o chemické bezpečnosti výrobků informující také o tom, jak se do této činnosti mohou srbské nevládní organizace aktivně zapojovat.

Nyní se srbské organizace zaměřily na sběr vzorků k analýze. Především se jedná o obuv a hrací prvky pro děti anebo školní pomůcky, vše z měkčeného PVC. "K srbským dětem se dostávají i výrobky neodpovídající zákonným standardům a totéž se týká výrobků do domácnosti. Obzvláště dětský organizmus je nejnáchylnější k poškození v důsledku vystavení působení chemických látek," upozorňuje Petrlík.

Arnika letošním projektem navazuje na předchozí aktivity v Srbsku zaměřené nejen na toxické látky ve výrobcích, ale věnované také například toxickým látkám v okolí srbské uhelné elektrárny Obrenovac.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů