Sobota, 20. dubna 2024

Brno získalo dotace 30 milionů na sběrné dvory i cyklostezku

Brno získalo dotace 30 milionů na sběrné dvory i cyklostezku

Brno získalo dotace kolem 30 milionů korun na vybudování sběrných středisek odpadu a cyklostezku. Cyklostezka vznikne v ulici Davídkova, sběrné dvory v v Maloměřicích a Obřanech, Židenicích a Žabovřeskách, uvedla v tiskové zprávě Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. Dotace poskytnou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstvo životního prostředí.

Cyklostezka v Davídkově má zvýšit bezpečnost cyklistů, kteří budou moci sjet z frekventované silnice. "Denně tam projede 6500 až 8000 vozidel. Kromě cyklostezky je navržené i doplnění chodníku pro pěší a zřízení místa pro předcházení jak přes Davídkovu, tak přes Jánošíkovu," uvedl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS). Náklady na vybudování jsou skoro 11 milionů, přičemž dotace pokryje skoro deset milionů.

Deset milionů stojí vznikající středisko sběrných odpadů v Žabovřeskách při Sochorově ulici, které má být hotové příští rok v květnu. Dotace pokryje přes osm milionů korun. Podle Kerndla současné středisko nevyhovuje a není možné navyšovat jeho kapacitu, proto se nové středisko posune asi o 200 metrů. Pojmout by mělo přes 700 tun odpadu ročně.

Na 12 milionů vyjde sběrný dvůr v Židenicích při křižovatce ulic Lazaretní a Koperníkova. Dotace pokryje deset milionů. "V roce 2013 byl této městské části zrušen sběrný dvůr a od té doby tu podobné zařízení chybí. Nové středisko pojme přes 1000 tun odpadu ročně," řekl Kerndl. Poslední dotaci město získalo na středisko s kapacitou 225 tun za rok v Maloměřicích a Obřanech v ulici Slaměníkova. Odhadované náklady na vznik jsou 2,7 milionu, dotace pokryje 1,9 milionu.

Brno má téměř 40 sběrných středisek. Loni nasbírala skoro 20.000 tun odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů