Pátek, 26. dubna 2024

Na Vinohradech jsou lampy s nabíječkami pro elektromobily

Na Vinohradech jsou lampy s nabíječkami pro elektromobily

Na pražských Vinohradech nechalo město nainstalovat 13 nových stožárů veřejného osvětlení, které jsou připraveny pro dobíjení elektromobilů. V budoucnu by měl být jejich počet rozšířen na několik tisícovek. ČTK to dnes sdělil Martin Drozd, mluvčí městské firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP), která lampy společně s Pražskou energetikou (PRE) instalovala. Celkem je na Vinohradech 47 zcela nových lamp, ale ne všechny mají dobíjecí stanice.

Podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) mají za šest let v Praze vzniknout tři až šest tisícovek podobných nabíjecích míst. "Je jasné, že to nebude jediný způsob nabíjení e-mobility v Praze, jeho velkou výhodou je ale možnost masového pokrytí v relativně krátkém čase," uvedl Chabr.

Náklady se vyšplhaly na asi 800 milionů korun a zahrnují nejen pořízení nabíječek, ale také kompletní modernizaci osvětlení, výměnu kabelové sítě nebo obnovu komunikace. "Kromě toho, že jsou nové stožáry připraveny pro elektromobilitu, dochází u nich i k výměně sodíkových svítidel za ledková. Ta jsou moderní a mají nižší spotřebu," uvedl Chabr.

Pro příští rok THMP připravuje instalaci zmíněných lamp v osmi dalších lokalitách. Jedná se o Lhotku, Veleslavín, Černý Most, Háje, Kamýk, Velkou Ohradu, Chodovec a Kobylisy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů