Čtvrtek, 28. března 2024

V Nečtinech dali šanci na nový život vyhozeným odpadkům

V Nečtinech dali šanci na nový život vyhozeným odpadkům

Stovky obrazů, starých hraček, gramodesek, knih, sad i jednotlivých kusů porcelánu, skla, keramiky, nádobí, ale také třeba vybavení fotografické černé komory či různé sběratelské předměty, dekorace nebo doplňky shromáždili během celého roku ve vesničce Nečtiny na severním Plzeňsku z kontejnerů ve sběrném dvoře. Věcem, které někdo vyhodil, se místní sochařka a vedoucí sběrného dvora Jitka Stoklasová s dětmi z uměleckého kroužku rozhodli dát šanci na druhý život. Prázdninová výstava Skvosty mezi odpadky patřila k nejúspěšnějším výstavám nečtinského muzea, řekl ČTK starosta Jiří Křemenák.

"Nejdříve jsme shromáždili odpad, u kterého jsme usoudili, že není vhodné ho umístit do kontejneru nebo má ještě šanci na jiné využití a nezaslouží si v těch kontejnerech skončit. Skupina dětí ve věku deset až 17 let mi pomohla tyhle věci umýt, připravit, instalovat do expozic, a naaranžovat. Zaplnili jsme celou půdu," popsala Stoklasová. Výstava byla v muzeu celé léto a zájemci si mohli za dobrovolný příspěvek exponáty odnést domů. "Vybrali jsme skoro 20.000 korun, které jsme na konci prázdnin věnovali Záchranné stanici živočichů v Plzni," řekla.

Podle Křemenáka měla výstava velký úspěch a příští rok by se mohla v obci se zhruba 620 obyvateli opakovat. Starosta nemá strach, že by se už nesešlo dost zajímavých předmětů, které by se mohly opět vystavit a nabídnout. Nečtiny jsou trvale úspěšnou obcí v krajské soutěži v třídění recyklovatelného odpadu, jako je papír, plast či sklo. Vytřídit i věci, které mohou mít nějakou uměleckou nebo pro někoho citovou hodnotou, je ještě o krok dál, dodal Křemenák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů