Pátek, 19. dubna 2024

Strážci přírody v Moravském krasu uložili podstatně více pokut

Strážci přírody v Moravském krasu uložili podstatně více pokut

Strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras letos uložili už dvakrát víc pokut než za celý loňský rok. Zatímco loni jich rozdali 49, letos už 98. Z toho asi polovinu na jaře, kdy kvůli koronavirovým opatřením do přírody vyrazili i lidé, kteří do ní obvykle nechodí. ČTK to dnes řekl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

"Pokuty jsme nejčastěji ukládali za vjezdy do přírody a parkování vozů tam, kde je to zakázáno, také za jízdy na čtyřkolkách v rezervaci, rozdělávání ohňů či rušení hnízdění sokolů," uvedl Tůma.

Na místě mohou strážci přírody uložit pokutu až do výše 10.000 korun. Zhruba polovinu z letošních pokut strážci uložili na jaře, kdy kvůli sílícímu koronaviru platila karanténa, do přírody se ale chodit mohlo. Problém podle Tůmy ale byl, že do přírody vyrazili i lidé, kteří do ní obvykle nechodí a neví, jak se v ní chovat. "V létě jsme také ukládali pokuty, jejich počet se ale vrátil na obvyklou mez," dodal Tůma.

Nejvyšší letos dosud udělená pokuta byla za 5000 korun, strážci ji udělili dvakrát. A to za vzlet a přistání horkovzdušného balonu v rezervaci a za vjezd autem, rozdělávání ohně a táboření v rezervaci.

Úlohou strážců přírody není jen dohlížet a pokutovat, ale i radit a podávat informace, případně provádět přírodou. K ukládání pokut se strážci uchylují jen v případech významného rušení přírody.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350.000 turistů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů