Pátek, 29. března 2024

OSN: Pandemie covidu-19 změny klimatu nezastavila

OSN: Pandemie covidu-19 změny klimatu nezastavila

Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře dosáhly letos rekordu, upozorňuje OSN ve své nové zprávě s tím, že pandemie nemoci covid-19 nemá na klimatické změny z dlouhodobého hlediska příliš dopad. Podle zprávy tak svět není na cestě k cíli udržet růst teploty pod dvěma stupni Celsia a co nejblíže k hodnotě 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím, jak se státy dohody v roce 2015 v Paříži.

Množství emisí oxidu uhličitého sice letos prudce pokleslo, ale zároveň se tak stalo jen na krátkou dobu. "Koncentrace skleníkových plynů, které jsou na nejvyšší úrovní za poslední tři miliony let, dále narůstala," upozornil Petteri Taalas, generální tajemník Světové meteorologické organizace (WMO), která je specializovanou mezivládní organizací OSN.

Množství denních emisí kleslo v dubnu, tedy v době celosvětově největších jarních omezení kvůli koronaviru, o 17 procent ve srovnání s předešlým rokem. Zároveň však jejich hodnota byla na stejné úrovni jako množství emisí v roce 2006, což ukazuje na jejich obrovský nárůst za posledních takřka 15 let.

Na počátku června pak bylo emisí CO2 méně jen o pět procent ve srovnání s loňskem, což souvisí s tím, jak se začala zmírňovat bezpečnostní opatření kvůli pandemii covid-19, továrny znovu rozjížděly provozy a do kanceláří se vraceli zaměstnanci.

WMO odhaduje, že množství emisí CO2 v letošním roce v důsledku opatření proti šíření nového typu koronaviru klesne o čtyři až sedm procent. Bude ovšem ještě záležet na tom, jak se bude vyvíjet pandemie a reakce jednotlivých států na ni.

Světová meteorologická organizace však zároveň upozorňuje, že koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře letos prolomila rekordy. V první polovině letošního roku překračovala koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře 410 ppm (částic na milion). Pro srovnání: v Mauna Loa na Havaji naměřili letos v červenci vědci koncentraci tohoto skleníkového plynu 414.38 ppm (částic na milion), loni tou dobou to bylo 411.74 ppm (částic na milion). Za bezpečnou hranici přitom vědci považují 350 ppm (částic na milion), píše agentura Reuters s tím, že tento limit byl překonán už v roce 1988.

Omezení množství emisí oxidu uhličitého v letošním roce bude mít podle organizace jen malý dopad na zvýšené množství koncentrace tohoto skleníkového plynu v atmosféře, jde totiž o výsledek minulých a současných emisí a zároveň dlouhé životnosti CO2. K stabilizaci situace je podle organizace zapotřebí setrvalé snižování emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů