Pátek, 19. dubna 2024

Ropný gigant BP vstupuje do odvětví větrných elektráren na moři

Ropný gigant BP vstupuje do odvětví větrných elektráren na moři

Britský ropný gigant BP vstupuje na trh s elektřinou, kterou vyrábějí větrné elektrárny na moři. Firma dnes uvedla, že tak učiní prostřednictvím dohody o spolupráci s norskou energetickou skupinou Equinor. V rámci dohody zaplatí 1,1 miliardy dolarů (téměř 25 miliard Kč) za poloviční podíly ve dvou projektech Equinoru ve Spojených státech. Jde o první významný krok v transformaci BP a její snaze odklonit se od těžby ropy a plynu, uvedla agentura Reuters.

Dohoda firem BP a Equinor zahrnuje i vytvoření partnerství pro rozvoj dalších projektů v oblasti mořských větrných elektráren v USA. "Těšíme se na spolupráci s BP, která sdílí naše silné růstové ambice v oblasti energie z obnovitelných zdrojů," poznamenal šéf společnosti Equinor Eldar Sätre.

Evropské ropné firmy čelí tlaku ze strany aktivistů, bank, investorů i některých vlád, aby přesunuly své aktivity od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie. Podle analytiků jsou mořské větrné elektrárny pravděpodobně tím nejrychlejším způsobem, jak produkci energie z obnovitelných zdrojů zvýšit.

Společnost BP během příštího desetiletí plánuje zdvacetinásobit své kapacity pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů na 50 gigawattů. Tento plán je klíčovou součástí strategie podniku snižovat emise oxidů dusíku. "Je to důležitý první krok v realizaci naší nové strategie," řekl k dohodě s Equinorem šéf BP Bernard Looney.

BP v rámci dohody s Equinorem získá podíly v projektech Empire Wind a Beacon Wind, jejichž souhrnná kapacita by mohla činit až 4,4 gigawattů. To by podle Reuters dostačovalo k zásobování více než dvou milionů domácností elektřinou. Předpokládá se, že BP dokončí převzetí podílů v těchto projektech začátkem příštího roku. BP už má v USA aktivity v pevninské výrobě elektřiny z větrné energie s kapacitou kolem 1,7 gigawattu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů