Středa, 24. dubna 2024

Vyberte nejlepší nápad reagující na změnu klimatu. Hlasování končí za dva týdny

Vyberte nejlepší nápad reagující na změnu klimatu. Hlasování končí za dva týdny

Finalisté soutěže Adapterra Awards o nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu mají před sebou cílovou rovinku. Hlasování o Cenu sympatie končí už 30. září. Mezi jedenadvaceti nejlepšími nápady je také řada projektů z Brna a jihu Moravy: pasivní areál SVATOPETRSKA, obnova brněnské Staré Ponávky, hospodaření se srážkami v Bratčicích nebo prodloužení Dyje o více než třetinu. Na hlasující čekají od partnerů pořadatelské Nadace Partnerství zajímavé ceny, jako jsou kutilské workshopy nebo knihy. Hlasovat můžete na www.adapterraawards.cz.

Fotografie finálových projektů & Kompletní presskit s představením finalistů

Brněnský Areál SVATOPETRSKA už není starým nepoužívaným brownfieldem plným neúsporných budov. Nově na místě stojí pasivní budova, která šetří energie, finance i životní prostředí. Najdeme zde tepelná čerpadla, fotovoltaiku, nebo rekuperaci vzduchu. Splachuje se dešťovkou a nechybí ani zelená střecha a stěny pokryté popínavkami.

Součástí areálu je cyklostezka a navazuje na něj další finálový projekt: znovuoživená Stará Ponávka. Na místě bývalého provizorního parkoviště a výběhu pro psy na okraji sídliště v Brně-Komárově vznikl nový park, jehož dominantním prvkem je koryto říčky Staré Ponávky. Nově se dostanete až přímo k potoku, obdivovat můžete luční záhony a k zastavení vybízejí dřevěná lehátka.

,,Cílem Veřejné zeleně města Brna bylo vytvořit novou odpočinkovou a rekreační plochu v jižní části Brna, kde je obecně takových ploch méně. Rozšíření a posunutí části koryta umožnilo návštěvníkům přímý kontakt s vodou. Stromy, keře a zelené plochy vytváří příznivější mikroklima, ochlazují okolí a pomáhají zadržovat vodu v oblasti," komentuje přínosy opatření Alexandra Koutná z brněnské veřejné zeleně.

Když budete pokračovat z Brna dále na jih, dorazíte od oblasti přezdívané Na Bahně. Tak říkají lidé v Bratčicích prostoru, který měl díky své poloze ambici být návsí. Místo toho byl donedávna neutěšeným zabahněným prostorem s tuctovou požární nádrží. Ta byla kvůli sedimentům i stáří v havarijním stavu, voda v ní často v létě kvetla a zapáchala a neopečovávané stromy v jejím okolí začínaly být nebezpečné.

Namísto pouhého vyspravení požární nádrže se místní rozhodli pro proměnu celého prostoru tak, aby opravdu začal sloužit jako příjemné centrum obce zvoucí k setkávání, procházkám i posezení. ,,Nově upravená oblast Na Bahně nyní umožňuje zadržet srážkovou vodu tak, aby mohla sloužit k závlaze a zásadním způsobem zlepšovala mikroklima v celém okolí," zdůrazňuje starosta Bratčic Jan Buršík.

Ještě jižněji na rakouských hranicích vznikl nový prostor pro řeku Dyji. Největší a ekologicky nejcennější soustavu lužních území ve střední Evropě postihlo v 70. a 80. letech obvyklé napřimování toku a budování protipovodňových hrází. To mělo zajistit střeženou státní hranici i protipovodňovou ochranu. V krajině bojující se suchem ale zkrácení řeky znamená rychlý odtok vody.

,,Povodí Moravy se proto spolu s rakouskými partnery pustilo do projektu, který je výjimečný i v evropském měřítku. Hraniční řece byly vráceny tři vedlejší mrtvé meandry. Napojením odstavených ramen získala řeka Dyje zpátky téměř třetinu své původní délky a současně také typický charakter nížinné řeky," komentuje David Veselý z Povodí Moravy.

Fanoušci tohoto i další dalších projektů mohou z jedné emailové adresy hlasovat na webu www.adapterraawards.cz dvakrát. V poslední týdnu od 24. září bude navíc počet hlasů pro finalisty tajný. Vítěz veřejného hlasování i vítězové vybraní odbornou porotou soutěže si pak odnesou zážitky ze zahraničních exkurzí. Výherce kategorie Volná krajina navíc získá cenu 100 000 Kč od hlavního partnera soutěže Nestlé Česko. Výsledky Nadace Partnerství vyhlásí 4. listopadu během konference o zdravé a odolné krajině v pražském Centru architektury a městského plánování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů