Pátek, 29. března 2024

Tradiční pražská výstava starých ovocných odrůd se konat bude!

Tradiční pražská výstava starých ovocných odrůd se konat bude!

V pátek 18. září bude zahájena v pražském Domě ochránců přírody čtvrtá letošní výstava plodů starých odrůd ovocných stromů. Plody více jak 80 hrušní a jabloní budou částečně vystaveny i pod širým nebem. Nebudou se konat oblíbené přednášky, ale po celou dobu budou ve venkovním stánku přítomni poradci ke konzultacím pěstování ovocných vysokokmenů starých odrůd. Výstava bude otevřena od 10,00 do 17,00 hodin a skončí tuto neděli. Pořadatelem je Český svaz ochránců přírody (ČSOP).

Na výstavě se můžete seznámit s kolekcí odrůd, které milovaly generace našich předků. Některé jsou dosud velmi rozšířené, jiné jsou dnes velmi vzácné. Řada z nich je zapomenuta neprávem. Pokud by zmizely, ztratili bychom jejich neopakovatelnou chuť. V Praze i blízkém okolí ještě potkáte mohutné hrušně odrůdy Špinka. Pokud ji ochutnáte, dopřát si stejnou pochoutku jako Rudolf II. Při konzumaci jablka Grávštýnské jste zase spolustolovníky Albrechta z Valdštejna.

Neprávem zapomenutou je i dánská jabloňová odrůda Signe Tillisch. Ta sice pochází až z poloviny 19. století ale její chuť je nezaměnitelná s jinými, stejně jako třeba Gascoyneho šarlatové

Na výstavě jistě nemůže chybět Panenské české. I když jeho původ je zahalen tajemstvím, dodnes ho zná skoro každý. Z dalších slavných krajových odrůd připravených na výstavě nebude chybět třeba Punčové a Jadernička moravská.

Základní kolekci starých odrůd doplní i několik modernější. Vždy se však jedná o odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování ve volné krajině v zatravněných alejích a sadech. Záchrana a obnova sadů s velkými ovocnými stromy je úkol, kterému se ČSOP věnuje již téměř 30 let. Důležitost takových krajinných prvků roste s každým dalším hektarem chemizované zemědělské půdy. I proto ČSOP podporuje celorepublikovou síť sadů určených pro záchranu unikátních odrůd.

Podrobné informace o výstavě, o mnoha starých ovocných odrůdách, o genofondových plochách a dalších ovocnářských tématech průběžně publikujeme na www.stareodrudy.cz.

Výstava se koná díky laskavé podpoře Městské části Praha 4 a Magistrátu hlavního města Prahy. Výstava je součástí programu Oživení starých odrůd, jehož novým generálním partnerem je Nadační fond Sberbank. Program dále podpořily Lesy České republiky, s.p., generální partner Národního programu Ochrana biodiverzity, Nadace Ivana Dejmala, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství.

Program výstavy zde: http://www.csop.cz/index.php?m_id_old=1000&m_id_akt=8675

http://www.csop.cz/index.php?m_id_old=1000&m_id_akt=8672

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů