Úterý, 19. března 2024

Vysoké Mýto od příštího roku změní systém svozu odpadu

Vysoké Mýto od příštího roku změní systém svozu odpadu

Vysoké Mýto od příštího roku změní systém svozu komunálního odpadu. Lidé v rodinných domech budou moci získat nádoby na třídění plastů a papíru, které budou technické služby vyvážet, podobné tu bude u bytových domů. Frekvence svozu popelnic se od dubna sníží z týdenní na čtrnáctidenní, vyvážet se budou pouze ty, které nebudou obsahovat vytříditelný odpad. Cílem je snížit množství odpadu ukládaného na skládku, což bude v budoucnu stále nákladnější, řekl dnes novinářům starosta František Jiraský (Nestraníci).

Lidé si také budou muset na popelnice koupit samolepky potvrzující zaplacení poplatku za odpad. Dosud tomu tak nebylo, radnice poplatky vyměřovala podle přihlášených obyvatel a někdy je musela vymáhat. Nově popeláři popelnici bez samolepky nevyvezou. Nově budou po městě rozmístěny také další kontejnery na sběr kovů.

Město si už takzvané třídění od prahu domu vyzkoušelo v místních částech Lhůta, Knířov, Limerky a Vinice. Podle vedoucí odboru životního prostředí Veroniky Richtrové se díky tomu vytřídilo o 28 procent více papíru a až o 20 procent více plastů.

Nakolik se podaří přimět obyvatele města k větší disciplinovanosti a vyššímu třídění odpadu, není zatím jasné. "Bude to těžké," povzdechla si Ivana Pokorná z Technických služeb.

Nový systém se promítne o do vyšších poplatků za komunální odpad. V současnosti lidé platí 520 korun ročně na osobu, jak tomu bude od příštího roku, se radnice dosud nerozhodla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů