Středa, 24. dubna 2024

Ceny za udržitelný rozvoj získal cvrččí protein či umělé mokřady

Ceny za udržitelný rozvoj získal cvrččí protein či umělé mokřady

Ocenění za naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN letos v Česku získalo šest projektů. Je mezi nimi například výroba produktů se cvrččím proteinem, budování umělých mokřadů v rozvojových zemích nebo komunita vývojářů Česko.Digital. Porotci cen SDGs (Sustainable Development Goals - Cíle udržitelného rozvoje) hledají inovativní nápady, které mají pozitivní dopad na společnost i planetu. Výsledky čtvrtého ročníku dnes organizátoři vyhlásili v pražském Černínském paláci.

Odborná porota vybírala vítěze pěti kategorií z celkem 266 projektů, které soutěžící přihlašovali od května do června. Vítěze šesté skupiny, jež se týkala změn klimatu, letos nově zvolila veřejnost.

Prvenství v kategorii Veřejná sféra si odnesl projekt Česko.Digital. Sdružuje 2850 expertních dobrovolníků, kteří ve volném čase zdarma pomáhají neziskovým organizacím i státu.

V oboru Byznys porotci ocenili projekt DOT Glasses, který chce prostřednictvím inovativních brýlí řešit problém nedostupnosti dioptrických pomůcek v zemích třetího světa.

Laureáty kategorie Mladý leader se stali sedmadvacetiletý Radek Hušek a o dva roky starší Daniel Vach. Oba stojí za značkou Sens Foods, která vyrábí produkty se cvrččím proteinem. Podle výrobců je stejně kvalitní jako nejlepší hovězí protein, ale při jeho výrobě se spotřebuje 2000krát méně vody.

V oblasti zahraniční rozvojové spolupráce uspěla společnost Dekonta s projektem umělých mokřadů, které zlepšují životní podmínky ve venkovských oblastech rozvojových zemí. V Bosně a Hercegovině a v Kambodži takto vzniklo 349 čtverečních metrů nových mokřadních ekosystémů.

Cenu v kategorii Reporting získala společnost Lidl Česká republika. Podle porotců prokazuje komplexní přístup ke všem tématům udržitelnosti, odpovědnosti a etiky v oboru maloobchodního prodeje.

V kategorii Změna klimatu veřejnost hlasovala pro jeden z pěti předvybraných projektů a zvolila neziskovou organizaci Česká krajina a její projekt Rezervace divokých koní. Jde o první rezervaci, kde společná pastva divokých koní, zubrů a praturů pomáhá krajině, aby se adaptovala na změnu klimatu.

Zvláštní ocenění za zodpovědné využívání technologií dostal web Scuk.cz, jenž podporuje lokální farmáře a udržitelné nakupování bez plýtvání. Projekt funguje na konceptu sousedských komunit, které vytvářejí hromadné objednávky.

Pořadatelem cen je Asociace společenské odpovědnosti, partnery jsou mimo jiné ministerstvo zahraničních věcí, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo životního prostředí a Česká rozvojová agentura. Podle ředitelky Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlové jsou ceny připomínkou toho, že každý člověk má možnost změnit svět a být vzorem dalším generacím.

Sedmnáctku Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals - SDGs) přijaly v září 2015 všechny členské státy OSN. Teze mají do roku 2030 pomoci vyřešit ekonomické, environmentální i sociální problémy. Přinášejí plán vedoucí k vymýcení extrémní chudoby, k boji s nerovností a nespravedlností a k ochraně planety před klimatickými změnami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů