Sobota, 20. dubna 2024

Zpracování odpadu nebude patřit do nižší sazby DPH

Zpracování odpadu nebude patřit do nižší sazby DPH

Zpracování odpadu nebude patřit do nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Tuto daň ale nebudou platit obce za provozování sběru, přepravy nebo třídění komunálního odpadu. Rozhodla o tom v pátek Sněmovna v rámci souboru novel devíti zákonů, které souvisejí s novými pravidly pro nakládání s odpady a pravidly pro zpětný odběr některých výrobků, například baterií, pneumatik nebo elektrozařízení. Předlohu nyní posoudí Senát.


Nejvýznamnější změnou v předloze je podle ministra pro životní prostředí Richarda Brabce (ANO) nová úprava poplatku za komunální odpad, která bude stanovena pouze v zákoně o místních poplatcích. Obec si bude moci zvolit ze dvou typů poplatků. Buď zavede paušální poplatek na svého obyvatele nebo vlastníka nemovitosti, nebo poplatek podle množství vyprodukovaného odpadu. Zákon má v obou případech umožnit obcím stanovit minimální základ poplatku 60 korun.

Sněmovna v rámci novel upravila na popud svého hospodářského výboru zákon o zadávání veřejných zakázek. Zadavatel bude povinen dodržovat zásady sociálně a environmentálně odpovědného zadávání a inovací. Do hodnocení nabídek tak bude možné zahrnout i ekologickou šetrnost a dát přednost například recyklovaným výrobkům.

Zdanění obcí navrhovali pirátský poslanec František Elfmark a poslanec ANO Jan Řehounek. Daňové zvýhodnění obcí označili za narušení hospodářské soutěže v oblasti odpadového hospodářství. Sněmovní výbor pro životní prostředí jejich úpravy nepodpořil, ale ani neodmítl.

Poslanci Elfmark a Jana Krutáková z hnutí Starostů rovněž neúspěšně navrhovali, aby do snížené sazby DPH ve výši 15 procent patřilo také zpracování jakéhokoli odpadu k dalšímu využití, nebo alespoň komunálního odpadu. Krutáková to zdůvodnila potřebou podpořit zpracovatelské a recyklační odvětví a přispět ke splnění unijních cílů na zvýšení recyklace odpadu.

Ministerstvo životního prostředí podle poslankyně návrh na nižší zdanění odmítlo jako "divokého jezdce, tedy nepřijatelný legislativní přílepek". Krutáková se ale s odvoláním na verdikt Ústavního soudu domnívá, že její návrh byl v souladu s požadavky na úpravy zákonů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů