Úterý, 19. března 2024

Za odběr podzemní vody bez povolení uložili inspektoři ČIŽP firmě pokutu přes 270 tisíc korun

Za odběr podzemní vody bez povolení uložili inspektoři ČIŽP firmě pokutu přes 270 tisíc korun

Společnost OLZA, spol. s r. o. porušila vodní zákon. Od ledna 2017 do listopadu 2019 odebírala podzemní vody ze studny ve svém areálu na pozemku v k. ú. Jablunkov bez povolení k nakládání s vodami. Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ostravě jí za to uložili pokutu 272 620 korun.

Odběr vody je zajištěn z veřejného vodovodu na základě smlouvy, v areálu se nachází i vlastní zdroj podzemní vody - studna, z níž v roce 2004 povolil odběr na 10 let Městský úřad Jablunkov. ,,Firma ale nepožádala o prodloužení povolení, a tak v roce 2015 jeho platnost skončila. Do doby zahájení naší kontroly společnost o nové povolení k nakládání s vodami nepožádala, přestože vodu nadále odebírala," řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě. Podle vodního zákona lze za přestupek spáchaný odběrem podzemních vod bez povolení uložit pokutu ve výši násobku sazby 70 Kč za 1 m3 nedovoleně odebraných podzemních vod, nejvýše však deset milionů korun.

Společnost OLZA, spol. s r. o. působí v areálu v Jablunkově od roku 2004. Její hlavní výrobní aktivitou je lisování a tváření kovů za studena především pro automobilový a elektrotechnický průmysl.

Firma se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To ale její odvolání zamítlo a sankci potvrdilo. Ta nabyla 1. září 2020 právní moci.

Mgr. Bc. Radka Nastoupilová
mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů