Úterý, 19. března 2024

Rozpočet MŽP bude přes 11 miliard, k tomu přibudou peníze z fondů

Rozpočet MŽP bude přes 11 miliard, k tomu přibudou peníze z fondů

Ministerstvo životního prostředí bude podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) v roce 2021 hospodařit, včetně evropských peněz, s 11,314 miliardy korun. K tomu podle ní přibudou ještě peníze z Modernizačního fondu a fondu obnovy, o kterých se jedná. Schillerová to řekla po dnešním videokonferenčním jednání o rozpočtu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Ten se setkání s novináři nezúčastnil. Později ČTK napsal, že je "docela spokojen". Rozpočet MŽP, po odpočtu příjmů za emisní povolenky a evropských peněz, je podle něj podobný jako letošní.

"My jsme se domluvili, že posílím rozpočet MŽP o částku z letošního rozpočtu 150 milionů na program Mokřady," řekla po schůzce médiím Schillerová. Program byl podle ní letos vyčerpán, díky příspěvku však bude pokračovat. Brabec později doplnil, že částka umožní opětovné zdvojnásobení alokace pro oblíbený Program péče o krajinu. Kromě projektů na zadržování vody v krajině cílí například i na výsadbu zeleně.

Schillerová také uvedla, že z Modernizačního fondu a fondu obnovy by resortu měl ještě přibýt značný objem financí zejména na Novou zelenou úsporám a některé další programy.

Dominika Pospíšilová z MŽP řekla ČTK, že má z Modernizačního fondu jít v budoucnu zhruba 12 miliard ročně. Není však jasné, kolik se už v roce 2021 stihne profinancovat. Nový fond cílí na snížení emisí a podporu obnovitelných zdrojů energie.

V případě fondu obnovy pak podle Pospíšilové MŽP počítá s 20 miliardami korun. První výzvy z těchto peněz však budou zřejmě vypsány až ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Loni MŽP vyjednalo na letošní rok rozpočet 6,24 miliardy Kč bez evropských dotací, s nimi resort disponoval téměř 16 miliardami korun. Podle novely zákona o státním rozpočtu, která zvýšila letošní schodek ze 40 na 500 miliard korun, má letos resort životního prostředí hospodařit s 17,9 miliardy korun. Ministerstvo tak dostalo letos navíc dvě miliardy korun na budování vodovodů, kanalizací a zadržování vody v krajině. Ty dnes Brabec také připomněl.

"A ještě do tohoto roku nám ministerstvo financí přislíbilo posílit výdaje na vyplácení náhrad za ztížení zemědělského nebo lesního hospodaření, které meziročně narůstají, a také částečnou kompenzaci správám našich národních parků za ztráty dané kůrovcovou kalamitou a propadem ceny dřeva," doplnil ministr.

Co se úspor týče, resort podle Brabce šetří už teď. "Předpokládám, že i příští rok budeme šetřit například na výdajích za služební cesty, které se už ve většině realizují formou videokonferencí," uzavřel ministr.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů