Úterý, 19. března 2024

Činy jsou více než slova

Činy jsou více než slova

Nespresso, globální značka prémiové kávy v kapslích, představuje nejnovější počiny na cestě k cirkulární ekonomice, a to nově vyráběné hliníkové kapsle Nespresso vyrobené z 80 % z recyklovaného hliníku, lokální projekt ,,limitovaná edice kapesního nožíku Rybička z recyklovaných kapslí" a dohodu s Magistrátem hl. města Prahy, který uzavřením dohody o sběru kávových kapslí deklaruje společný zájem hliníkové kapsle sbírat, dotřiďovat a následně plně recyklovat, vše v souladu s principy cirkulární ekonomiky.

,,Jediný způsob, jak podpořit cirkulární ekonomiku, je zajistit, že každý konec bude také novým začátkem. Hliník je nekonečně recyklovatelný a výrobou recyklovaného hliníku se v porovnání s výrobou nového ušetří 95 % energie, takže je pro cirkulární ekonomiku velmi vhodný. Zároveň výborně chrání čerstvost i aroma kvalitní kávy. Je však důležité použité kapsle získat od našich zákazníků zpět k recyklaci. Dlouhodobě hledáme cesty, jak zákazníkům recyklaci přiblížit a co nejvíce zjednodušit," zmiňuje Andrea Petrová, marketingová manažerka Nespresso.

A dodává: ,,Vstup do veřejného městského odpadového systému zákazníkům zásadně rozšíří možnosti vrácení hliníkových kapslí. Jednáme s partnery o nastavení systému následného odběru hliníkových kapslí, které poté jako Nespresso následně zrecyklujeme a recyklát bude smysluplně dál využit."

TIP: Kontejnery na drobné kovy v Praze naleznete již nyní v aplikaci www.KAMsNIM.cz

,,Optikou odpovědného nakládání s odpady a jeho využitelnými složkami je nežádoucí, aby hliníkové kapsle a další kovový odpad končily ve sběrných nádobách na směsný komunální odpad. Třídění a následná recyklace kovů a kovových obalů snižuje environmentální zátěž a je v souladu s principy cirkulární ekonomiky, které Praha v oblasti dalšího nakládání s odpady uplatňuje. K odpadům přistupujeme jako k potenciálnímu zdroji surovin, jež jsou následně opakovaně používány. Se společností Nestlé se město dohodlo, že občanům umožní odložení hliníkových kapslí do veřejné sítě kontejnerů určených ke sběru kovových obalů. Společnost Nestlé pak zajistí jejich dotřídění a následnou recyklaci. Věřím, že tato dohoda bude přínosná pro občany a životní prostředí," řekl primátorův náměstek pro oblast životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Druhá edice nože Rybička

Hmatatelným důkazem, že recyklace má smysl, je druhá limitovaná edice kapesního nožíku Rybička. Ikonický hliníkový nůž vyrobený z recyklovaných kapslí Nespresso opět zhotovila firma MIKOV na základě inovovaného moderního designu z díly Olgoj Chorchoj. Nová Rybička je na rozdíl od té minulé opatřena plastickou texturou, která evokuje malé kapsle Nespresso, a díky ergonomickému detailu líp sedí do ruky. ,,My ve studiu máme opravdovou radost, že můžeme spolupracovat se značkou Nespresso, která jde příkladem ostatním firmám. Ukazuje totiž, že tradiční předmět může díky dnešním technologiím dostat novou formu a zároveň ctít udržitelný přístup k designu," říká Michal Froněk.

,,Nová Rybička pro Nespresso po velkém úspěchu první edice doznala designovýchi konstrukčních změn, které věříme, že zákazníci ocení. Pokračování naší vzájemné spolupráce považujeme za velmi prestižní záležitost. Je to také zároveň i ocenění řemeslné tradice vycházející z více než třistaleté tradice nožířské výroby v Českých zemích, jejíž je Mikov hrdým dědicem," řekl Karel Ježek, majitel firmy Mikov. A dodává: ,,Povrch střenek zhotovených z 35 hliníkových kapslí Nespresso je pískován, čímž získá jedinečnou strukturu. Ruční práce však stále tvoří asi 40 % výroby každého nože."

,,Rybičkou chceme ukázat, že recyklace má smysl. Ne ze všech vrácených kapslí vznikne kapesní nůž Rybička. Ale všechny vrácené kapsle Nespresso jsou recyklovány, aby z nich mohlo vzniknout něco nového. Jako značka využíváme náš vlastní uzavřený cirkulární systém již téměř 30 let. V České republice recyklace funguje od roku 2014. Zákazníkům je však třeba vracení použitých kapslí co nejvíce usnadnit. Proto velmi vítáme vstřícný postoj hl. m. Prahy a možnost využívat veřejnou sběrnou síť na kovové obaly. Věříme, že do budoucna navážeme podobnou spolupráci i s radnicemi dalších českých měst, aby mohli zákazníci ze všech regionů pohodlně vracet hliníkové kapsle zpět," dodává za Nespresso Andrea Petrová.


Soňa Jonášová, ředitelka Institutu Cirkulární Ekonomiky, okomentovala realizované kroky: ,,Projekt Rybičky kombinuje princip lokálního sběru a uzavření cyklu s upcyklací, kdy druhotné suroviny získávají ještě vyšší hodnotu díky uměleckému zpracování. Zapojením místních zpracovatelů jsou také vytvářeny nové pracovní pozice a dokonale mapovaný tok materiálu ukazuje na relativně malém, ale precizně odvedeném projektu, jak by mohly podobné koncepty vypadat i u ostatních produktů. Letošní sladění se sběrem kovů v Praze ale ukazuje, že podobné myšlenky mají i skvělý potenciál multiplikace a nejsou paralelní, ale synergickou součástí systémů sběru odpadů."

Nespresso prodejem limitované edice kapesního nože Rybička podpoří Nadaci Terezy Maxové dětem. Výtěžek z prodeje ve výši 500 000 Kč poputuje na pomoc ženám s dětmi v azylových domech v rámci projektu Made by, aby mohly začít nový život.

,,Pandemie COVID-19 se dotkla životů nás všech, zejména však sociálně slabých, jejichž situace se ještě dále zhoršila. Nadace pomáhala zasíláním potravinových balíčků, vitamínů a základních potřeb maminkám v azylových domech i matkám samoživitelkám. I nadále jim chceme pomáhat ulehčit tíživou situaci a postavit se na vlastní nohy a jsem opravdu ráda, že i díky projektu s Rybičkou můžeme," uvedla patronka nadace, Tereza Maxová.

4 000 kusů limitované edice kapesních nožů Rybička je k dostání za 1 000 Kč v Nespresso Boutiques a na e-shopu www.nespresso.com, a to od 15. září 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů