Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství nabídl rybářům po havárii na řece Bečvě okamžitou pomoc

Ministr zemědělství nabídl rybářům po havárii na řece Bečvě  okamžitou pomoc

Ministr zemědělství Miroslav Toman nabídl pomoc postiženým rybářům v okolí řeky Bečvy. Při následném zarybňování po havárii způsobené kyanidem by mohli rybáři například využít vodní nádrže státního podniku Povodí Moravy nebo v postižených revírech vypouštět jiné druhy ryb. Ministerstvo zemědělství (MZe) je také připraveno zajistit finance pro částečnou úhradu vzniklých škod.

,,Řeky a potoky jsou pro naši krajinu důležité. Život v nich je klíčový. Jsem proto připraven Českému rybářskému svazu - Územnímu svazu pro severní Moravu a Slezsko pomoci při opětovném zarybnění postižených revírů. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení situace," řekl ministr Miroslav Toman.

Ministerstvo zemědělství je připraveno metodickým řízením změnit v postižených místech zarybňovací plány tak, aby bylo možné vypustit i jiné ryby, než je povoleno v současnosti. Rybáři by mohli vypouštět ryby, které do oblasti patří, a obnovit tak obsádku populace ryb.

Mezi další pomoc lze zařadit bezplatné poskytnutí malých vodních nádrží státního podniku Povodí Moravy a zároveň odpuštění nájmů u aktuálně využívaných malých vodních nádrží. Zmírnit negativní dopady se bude MZe snažit i zajištěním finančních prostředků pro rok 2021 na částečnou úhradu vzniklých škod na rybí obsádce a napomoci k obnově ryb a vodních organismů v otravou postižených revírech.

,,Chtěl bych také poděkovat kolegům z Povodí Moravy za rychlé kroky pro zvládnutí současné krize na řece Bečvě. Díky jejich mimořádným manipulacím na jezech a vodních nádrží podniku, které zvýšily průtoky v přítocích řeky Moravy, se zabránilo pokračování otravy ryb, flóry a fauny v řece Moravě," uvedl ministr Toman.

Ke zvýšení odtoků z vodních nádrží přispívají i dešťové srážky, které během pátku a soboty přešly přes území Moravy. Dešťové srážky navíc Povodí Moravy využije k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů