Úterý, 19. března 2024

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se bude živě na webu a sociálních sítích EKOFILMu a ministerstva životního prostředí. Úvodní beseda bude veřejnosti přístupná jak online, tak fyzicky - z důvodu omezených kapacit je potřeba se registrovat. Fyzický program pro školy byli organizátoři nuceni zrušit bez náhrady. Zájemci o vstupenky na fotografický workshop Jana E. Svatoše (Ne)spoutaná příroda mohou vstupenky vyhrát od příštího týdne na ČSFD.cz či na facebooku EKOFILMu.

,,Při rozhodování, jak se popereme s opatřeními, jsme si zrušení festivalu vůbec nepřipouštěli, byť nemůže proběhnout v původně plánované podobě. Úvodní besedu za účasti významných akademických i politických hostů, opening koncert Kapitána Dema, většinu diskuzí i besed a slavnostní vyhlášení však budeme živě vysílat na webu i sociálních sítích. Díky online streamu se tak bude moct EKOFILMu zúčastnit kdokoli z celé republiky, ne jen lidé, kteří budou aktuálně v Brně," popisuje produkční festivalu Pavlína Vidnerová ze společnosti Key promotion.

Organizátoři zvou zejména na úvodní besedu, která se bude konat v EKODÓMu na brněnském náměstí Svobody a bude veřejnosti přístupná. Pro veřejnost a novináře je k dispozici celkem 50 míst a rezervovat místo je možné na stránce úvodní besedy na https://www.ekofilm.cz/event/91/.

Na besedě bude ministr životního prostředí Richard Brabec spolu s rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou, marketingovou konzultantkou Pavlínou Louženskou či děkanem Fakulty technologie ochrany životního prostředí Vysoké školy chemicko-technologické Vladimírem Kočím diskutovat o tom, jak dosáhnout v naší spotřebě dlouhodobé udržitelnosti. Účast na besedě přislíbil i ředitel komunikace maloobchodního řetězce Albert Česká republika Jiří Mareček. Debata se dotkne Zelené dohody Evropské unie, našich spotřebních návyků, oběhového hospodářství a možností byznysu se těmto trendům přizpůsobit. Moderátorem besedy bude prezident festivalu Ladislav Miko.

Podívejte se na znělku letošního EKOFILMu >>

,,Letáky, akce a slevy na nás křičí na každém kroku, padají na nás ze schránek a neopouštějí nás, ani když si chceme v klidu odpočinout. Znělka letošního EKOFILMu těchto stereotypů využívá k tomu, aby otevřela otázku, zda Je spotřeba potřeba. Celý festival jsme letos zasvětili debatě, jaké jiné přístupy k ekonomice a spotřebě máme a kde se už teď můžeme inspirovat," popisuje kreativní ředitel festivalu Karel Hrivňák ze společnosti Key promotion.

Kromě projekcí zůstává z doprovodného programu zachován i fotografický workshop Jana E. Svatoše, který proběhne v pátek 16. října v brněnské zoologické zahradě. Zájemci o fotografické tipy mohou o vstup na workshop soutěžit od 28. září na webu Česko-slovenské filmové databáze www.csfd.cz a na www.facebook.com/ekofilm.

Další částí doprovodného programu, která se do online prostředí nepřesouvá, je výstava Není zvěř jako zvěř. Bude probíhat už od 5. října na brněnském Moravském náměstí a končit bude 25. října.

46. ročník nejstaršího evropského filmového festivalu s ekologickou tematikou EKOFILM se koná opět v Brně, ve dnech 14. - 17. října 2020. Aktuální informace naleznete na webu www.ekofilm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů