Úterý, 19. března 2024

Kopřivnická TATRA TRUCKS zmodernizovala osvětlení. Roční provozní náklady klesnou o 83 % a téměř 10 mil. korun

Kopřivnická TATRA TRUCKS zmodernizovala osvětlení. Roční provozní náklady klesnou o 83 % a téměř 10 mil. korun

Automobilka TATRA TRUCKS si ke svému 170. výročí od založení dala dárek v podobě 3 000 nových svítidel v celkem sedmi výrobních halách. Náklady na osvětlení se sníží o 83 %. Modernizace stála 55 mil. korun. Projekt je však realizován formou energetických služeb se zárukou úspor (EPC), náklady se jí tak převážně vrátí ve formě budoucích úspor elektřiny. Jejich výši má garantovánu smluvně poskytovatelem, společností ENESA z holdingu ČEZ ESCO.

Kopřivnická společnost je jedním z nejstarších výrobců dopravních prostředků s nepřetržitou historií na světě (starší je jen Peugeot a Benz/Daimler AG) a také jedním z nejstarších výrobců nákladních a osobních vozů se spalovacími motory v historii. Ze závodu vyjel i vůbec první sériově vyráběný vůz na území bývalého Československa: NW Präsident.

Dnešní jméno nosí zde vyráběné vozy už dob první republiky, kdy ve slovenských Tatrách tehdejší model U zaujal výbornými vlastnostmi pro jízdu v náročném terénu. Dnes zaměstnává automobilka téměř 1 000 pracovníků a 80 % produkce jde na vývoz.

,,Jsme hrdí na historii Tatrovky. Našim úkolem je zajistit ji stejně zářnou budoucnost," říká generální ředitel automobilky Pavel Lazar a dodává: ,,Tu nám zaručí tlak na zvyšování konkurenceschopnosti a snižování nákladů. Kvalitní, úsporné a ekologické osvětlení našich výrobních hal je krok správným směrem."

V rámci projektu bylo vyměněno osvětlení v montáži, lakovně, výrobě náprav a motorů, v kalírně, mechanice a ve vývoji, a to včetně rozvodů, rozvaděčů a elektromateriálu pro napájení a ovládání.

Jedná se o speciální svítidla vyvíjená a vyráběná v Čechách ve spolupráci s ČVUT určená do extrémních podmínek, která odolají vysokým teplotám i prachu. Nová LED svítidla mají životnost více než 100 000 hodin a Tatra Trucks na ně má neomezenou záruku po dobu 10 let. Výhodou pro zaměstnance je nejen menší únava očí a přirozenější orientace v prostoru, ale i vyšší efektivita práce a snížení pravděpodobnosti výskytu chyb.

Svítidla jsou napojena na inteligentní řídicí systém. Ten umožňuje vytvářet samostatně ovládané a řízené skupiny svítidel na základě časových programů, automatické řízení v závislosti na intenzitě denního světla, pochůzkové osvětlení a řadu dalších možností.

,,Další ušetřené prostředky přinese i energetický management, který je jednou z nejdůležitějších součástí projektů EPC. Inteligentní řízení sníží spotřebu elektřiny o dalších 20 procent," přibližuje výhody energetických služeb se zárukou úspor Milan Dorko, generální ředitel ENESA. ,,Energetický management bude nové technologie detailně sledovat a vyhodnocovat a může navrhnout další vylepšení a potenciály úspor."

Projekt má i významný ekologický přínos. Roční úspora dosáhne je 3 288 MWh, což je průměrná roční spotřeba elektřiny celkem 900 domácností. Emise CO2 se ročně sníží o 1 800 tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů